Epidemiolog Chlíbek: Je dobře, že se děti vrací do lavic. Zvažujeme pravidelné testování ve školách

16. listopad 2020

Dnes je naším hostem epidemiolog plk. prof. MUDr. Roman Chlíbek, Ph.D. z Fakulty vojenského zdravotnictví Univerzity obrany v Hradci Králové.

Čtěte také

Roman Chlíbek je také vedoucí pracovník epidemiologické skupiny ministerstva zdravotnictví. 

Pojďme zhodnotit aktuální epidemiologickou situaci a řekněme si také, co je nového v otázce očkování a vakcinace. 

Počet pozitivně nakažených lidí klesá, ale na druhou stranu se provádí také méně testů.

„Skutečně počty pozitivních jdou míně dolů a naplňuje se ta optimističtější varianta. Pro mne je důležité, že nenastal nejčernější scénář. Je pravda, že počet testů klesá, ale to bylo o víkendu vždy. Uvidíme, jak to bude vypadat tento týden."

Čtěte také

„Ale klesá současně i procento pozitivních ze všech provedených testů. Bylo období, kdy to bylo více jak třicet procent. Teď se pohybujeme někde kolem 25 procent. A to je signál, že epidemie rozhodně nemá stoupající trend."

Nejmenší školáci se vrátí do škol. A ozývají se hlasy jak pro, tak i proti. Je vhodný čas na návrat dětí k prezenčnímu vzdělávání?

Čtěte také

„Přístupy jednotlivých zemí se liší. Když jsme uzavřeli školy, tak hlavním důvodem bylo omezit mobilitu. Nejen kontakty dětí mezi sebou, ale vůbec pohyb obyvatel. A teď mnohé evropské země také začínají školy uzavírat."

 „Myslím si, že je dobře, že se děti prvních a druhých ročníků vrací do škol. Protože distanční výuka u takto malých dětí není plnohodnotná. A jsou nastavena nezbytná hygienická opatření pro ten jejich návrat. A zvažujeme i pravidelné testování ve školách, něco jako se zavedlo i v sociálních službách. Tedy můžeme říci, že pod kontrolou se mohou děti vrátit do škol."

Jak je to s imunitou lidí, kteří už prodělali covid-19?

„U tohoto onemocnění, na rozdíl od chřipky, se rozdělují lidé na ty s příznaky nemoci a na ty zcela bezpříznakové. U jiných respiračních onemocněních ty bezpříznakové téměř neznáme."

Čtěte také

„A lidé, kteří mají příznaky a řekněme závažnější průběh nemoci, tak tvoří vetší množství protilátek a po prodělané nemoci budou mít takzvanou postinfekční imunitu. Zatím není úplně jasná odpověď, jak dlouho ta imunita bude přetrvávat. Budou to pravděpodobně řádově měsíce a nikoliv roky."

„Lidé bez příznaků nemoci zpravidla nevytváří takové hladiny protilátek a je otázkou, jestli mohou onemocnět podruhé či potřetí a s jak velkým odstupem. Zatím na základě dat, která máme k dispozici, předpokládáme, že nejkratší možná ochrana po prodělané nemoci covid-19 je tři měsíce, tedy 90 dnů. V té době by člověk znovu onemocnět neměl."

Celou radioporadnu s plk. prof. MUDr. Romanem Chlíbkem si můžete poslechnout v našem audio-archivu:

autoři: Jana Kudyvejsová , baj
Spustit audio

Související