Enrichment u psů ušatých aneb jak „obohatit život“ zvířatům v Safari Parku Dvůr Králové

Enrichment u psů ušatých obohatil život zvířatům v Safari Parku Dvůr Králové
Enrichment u psů ušatých obohatil život zvířatům v Safari Parku Dvůr Králové

Je jasné, že když nabídnete svým mazlíčkům oblíbenou potravu, uděláte jim radost. V zoologických zahradách se navíc „servíruje“ i na netradičních místech, aby ji zvířata mohla v expozicích chvíli hledat, aby se krmení stalo zábavou. Zoologie má pro to anglický výraz enrichment, což v překladu znamená „obohacení života“.

A protože podzimní výzdoby je v Safari Parku Dvůr Králové stále habaděj, zažili návštěvníci praktickou ukázku enrichmentu u psů ušatých, kteří dostali oběd na „dýňových talířích“.

S lektorkou Ilonou Kratochvílovou natáčela reportérka Dana Voňková.

Při pohledu na šelmu psa ušatého vás okamžitě zaujmou velké ušní boltce. Jsou delší než je délka hlavy. V jižní a východní Africe, kde žije, pomáhají uši odvádět z těla přebytečné teplo.

Uši dokáží také zachytávat i velmi slabé zvuky, které vydávají jeho oblíbené pochoutky jako jsou například všekazi a chrobáci. A to i když se hmyz pohybuje v podzemí.

Aby se s malou kořistí dobře vypořádal, má pes ušatý sice drobné, ale zato daleko početnější zuby než mají ostatní psovité šelmy. Uvádí se, že má až 48 zubů.

Enrichment u psů ušatých obohatil život zvířatům v Safari Parku Dvůr Králové

Zbarvení psa ušatého je zpravidla žlutošedé na těle a tmavě zbarvené na koncích ušních boltců, tlap a ocasu. Jeho čenich je špičatý, nohy dlouhé a ocas huňatý. Zrak nemá příliš dobrý.

Psi ušatí žijí v rodinných skupinkách. Mláďata se rodí v noře, kterou rodiče sami vyhrabou, nebo použijí noru po jiném zvířeti, například po hrabáčovi. Nory mají několik vchodů a rodičovský pár může mít na svém území větší počet úkrytů.

Pes ušatý patří k menším šelmám, délka jeho těla dosahuje 46 až 66 cm, výška v kohoutku je 30 až 40 cm. Hmotnost zvířete, které se dožívá až 12 let, se pohybuje od 3 do 5,5 kg. Pes ušatý žije v pevných partnerských vztazích. Březost trvá zhruba 73 dní, rodí 2 až 6 mláďat, o štěňata pečuje i samec a ostatní členové smečky.

Spustit audio

Související