Dvorský safari park patří k nejúspěšnějším světovým chovatelům zeber. Uvidíte jich tam šest druhů

6. únor 2021 09:26

Za běžného provozu mohou návštěvníci Safari Parku Dvůr Králové vidět šest druhů těchto elegantně pruhovaných zvířat. Není tedy divu, že se dvorská zoo oprávněně připojuje k oslavě Mezinárodního dne zeber. Ale jak uslyšíte v rozhovoru Dany Voňkové a zoologa Luďka Čulíka, daří se tam i odchovy jiných atraktivních kopytníků.

Čtěte také

Safari park Dvůr Králové oslavil Mezinárodní den zeber. ZOO patří  mezi nejvýznamnějšího chovatele těchto zvířat. Zatím poslední mládě zebry Böhmovy porodila kobyla jménem Poly. Jde už o 139. přírůstek tohoto poddruhu zebry stepní ve Dvoře Králové.  

„Oba rodiče jsou velmi zkušení a odchov probíhá tak, jak má. Bezproblémový byl i porod,“ popisuje nový přírůstek zoolog Luděk Čulík. Malý hřebec je už pátým potomkem kobyly Poly, pro samce Memphise jde dokonce už o 12. hříbě. Chov těchto zeber ve Dvoře Králové je velmi úspěšný a celkem se tu narodilo již 139 mláďat.

Dvorský safari park patří k velmocem v chovu zeber. V současnosti není na světě jiné místo, kde by žilo tolik forem těchto lichokopytníků. Na různých místech areálu žijí ještě ohrožené zebry Grévyho, zebry Chapmanovy, zebry Hartmannové, zebry Burchellovy a také kriticky ohrožené zebry bezhřívé. Jejich odchovy jsou velmi vzácné, přitom však zásadní k přežití druhu.

Safari park je jedinou zahradou na světě, kde se v loňském roce povedlo odchovat mláďata. Na jaře přišla na svět samice Priscilla a později na samém konci roku se narodila ještě další klisna Penelopa.

Čtěte také

Chov takového množství forem zeber nabízí veřejnosti jedinečnou možnost pozorovat rozdílnosti v pruhování těchto zvířat. Kromě toho, že podle pruhů lze odlišit jednotlivé druhy a poddruhy zeber, funguje vzor i jako soukromý „čárový kód“ - na světě nejsou ani dvě zebry stejného druhu, které by měly pruhy shodné. Vědci popsali i mnoho dalších funkcí černo-bílého zbarvení: mezi jinými slouží ke zmatení predátorů nebo regulaci tělesné teploty.

Mezinárodní den zeber připadá na 31. ledna. Má připomenout stále se zhoršující situaci některých druhů zeber v divočině. Člověk již vyhubil jihoafrickou zebru kvagu a vážně ohrožené jsou například i zebra Grévyho nebo zebra bezhřívá. Právě chov zeber bezhřívých mimo Afriku zcela závisí na zvířatech ze Dvora Králové.

Příznivci zeber mohou některé z nich pozvat na jídlo v rámci kampaně Pozvi zvíře na oběd.

Zebra Böhmova
je nejhojnějším poddruhem zebry stepní. Své jméno dostala po mladém cestovateli Böhmovi, který zemřel při výzkumu afrických zvířat ve východní Africe na konci 19. století. Jako všechny zebry stepní tvoří obvykle tzv. harémy, kdy si dominantní samec hlídá samice s mláďaty. Ostatní samci se sdružují do samčích skupin, kde sílí a čekají na chvíli, kdy budou moci ovládnout své vlastní stádo. Zebry jsou spásači, kteří nepohrdnou ani méně kvalitní pastvou, na které se většina ostatních kopytníků už neuživí.

autoři: Dana Voňková , baj | zdroj: Safari Park Dvůr Králové
Spustit audio

Související