„Plemenná kniha“ Safari Parku Dvůr Králové je bohatější o nejmladší mládě zebry bezhřívé Priscillu

11. červenec 2020 10:22

Teď si na chvíli představte, že i zvíře může mít rodný list nebo občanský průkaz. Do podobného dokladu zoologové zapíší jméno zvířete, přidají fotografii a uvedou důležité životopisné údaje. A právě podobný doklad, který se ale správně jmenuje „Plemenná kniha“, vlastní v Safari Parku Dvůr Králové i nejmladší mládě zebry bezhřívé.

Jmenuje se Priscilla, je to vzácné zvíře a tak se minulý pátek stala celebritou i rozhlasového přímého přenosu. V rozhovoru reportérky Dany Voňkové se od Luďka Čulíka dozvíte, jaké informace zoologové o zvířatech evidují. A začneme od Adama.

Proč jsou zebry pruhované?

Jak připomíná Encyklopedie Radiožurnálu, zebří pruhy vznikají díky tomu, že tuto kopytníci mají v srsti nerovnoměrně rozvržený tmavý pigment melanin. Pokud chlupy melanin obsahují, jsou černé, pokud nikoliv, jsou bílé.

Čtěte také

Rozdíly v rozmístění, šířce a barevné intenzitě pruhů jsou i jedním ze znaků, podle kterých se rozlišují tři druhy zeber, a to zebra stepní, zebra horská a zebra Grévyho. Přitom ale platí, že každá zebra má pruhy uspořádány do jedinečného vzorku, který je stejně unikátní jako lidské otisky prstů.

Protože se pruhování zeber liší i v rámci jednotlivých druhů, hledali vědci příčiny těchto rozdílů. Při nedávném výzkumu zeber stepních došel tým vedený Brendou Larison k závěru, že zásadní vliv na rozmístění, intenzitu i šířku pruhů má teplota prostředí. Čím je prostředí teplejší, tím mají zebry více pruhů a jejich barva je sytější.

Vzácné mládě zebry bezhřívé Priscilla v Safari Parku Dvůr Králové

Je možné, že pruhy mají i další výhodu. A to tu, že chrání zebry před ovády. Jiné výzkumy totiž prokázaly, že ovádi neradi dosedají na pruhované povrchy.

A k čemu pruhy slouží?

Zebry mají díky nim nižší tělesnou teplotu.

Čtěte také

Chladivý účinek je zapříčiněn prouděním vzduchu, který vzniká následkem toho, že v oblasti tmavých pruhů, které pohlcují více slunečního záření, je proudění vzduchu rychlejší a kolem světlých pruhů pomalejší.

Například teplota kůže silně pruhovaných zeber je až o tři stupně Celsia nižší než teplota kůže u nepruhovaných savců žijících ve stejné oblasti.

autoři: Dana Voňková , baj
Spustit audio

Související