Dvorské žirafy se přesunuly do nově upraveného výběhu. Tam budou k vidění i přes zimu

23. říjen 2019 15:17

Stovky zvířat se v Safari Parku Dvůr Králové připravují na blížící se zimu. Některá stačí do zimních ohrad nebo stájí nahnat po zemi, jiná se musí převážet. To platí i pro stádo žiraf, které zaměstnanci přesunovali do nově upraveného výběhu.

Žirafy klidně postávaly ve stáji, zatímco u východu se mezitím připravoval vysoký přepravní box. Do něj se vejdou vždy dvě žirafy. Nejtěžší práce je nahnat zvířata úzkou uličkou do určeného prostoru.

Čtěte také

Podle ošetřovatele Jiřího Kabáta je důležitá hlavně opatrnost, žirafy mají na výšku pět metrů, vážit mohou i tunu.
„Když před ní budete stát ve vzdálenosti metr a půl, tak vás přední nohou kopne s přehledem do obličeje. Zadní nohou může také kopnout, ony kopou zadními i předníma nohama. Mají volný kyčelní kloub, takže kopou i do stran. Jsou schopny prokopnout lebku."

Některým žirafám se do přepravního boxu moc nechtělo, přesto nakládka každé dvojice trvala pokaždé jen pár minut.

Zvířata se postupně převážela do staronového výběhu, ten prošel modernizací a jeho součástí je nově pavilon, ve kterém budou mít návštěvníci možnost žirafy pozorovat i v zimě.

Žirafy v Safari Parku Dvůr Králové se na zimu přesunuly do nově upraveného výběhu

Jak říká zoolog kopytníků Luděk Čulík, to zatím ve dvorském safari parku nešlo.
„U nás máme v podstatě největší stádo žiraf v Evropě, ale nikdo je v zimě nevidí. A tak jsme to chtěli udělat, aby konečně po těch letech lidé viděli také žirafy v zimě."

Pavilon ještě není úplně dokončený, pro veřejnost by se měl otevřít během letošní zimy.

Spustit audio

Související