Důvěra, svoboda, respekt, pokora, spolupráce a radost. Hodnoty, které ctí společnost Apropo Jičín

6. listopad 2022 07:55

Dramaturgie 21. ročníku benefice obecně prospěšné společnosti Apropo Jičín, která se uskuteční 12. listopadu, bude i tentokrát plná překvapení. Jak na generální zkoušce zjistila redaktorka Vlaďka Wildová, její součástí budou i obří loutky. 

Obecně prospěšná společnost Apropo Jičín pomáhá především rodinám s postiženými dětmi, a dospělým osobám s postižením, žít co nejnormálnější život. Aby se jeho kvalita stále zlepšovala, k tomu přispívají i výtěžky z dnes už tradičních listopadových benefic.

Dvacátá první klepe na dveře. A její dramaturgie opět přinese řadu překvapení. Na zkoušce na benefici se o tom přesvědčila reportérka Vlaďka Wildová. Do vestibulu jičínského Masarykova divadla vstoupila ve chvíli, kdy se obří loutka vydávala na cestu do ulic:

Kdo nebude chtít tančit, nemusí, to se s účastí na benefici nevylučuje

„Po pauze společenského dění budeme velmi rádi, když si návštěvníci přijdou popovídat a zatančit s Apropem. Pohyb je velmi přirozená věc, nejedná se tedy o nějaké taneční kreace, ale o radost z pohybu,“ zve na benefici Hana Kleistnerová, pracovnice Apropa pro kontakt s veřejností a komunikaci.

Čtěte také

V průvodu rozezní hudební nástroje alternativní muzikanti - David Lomič, Tomáš Mašek a Matěj Heinzel, v sále divadla pak kapela šikovných studentů.

Klienti Apropa byli zapojeni do výroby loutek, půjdou v průvodu a stanou se i spolupořadateli dění v sále Masarykova divadla. Na pódiu bude k tanci hrát kapela Shame Brass Band, složená ze studentů ZUŠ Jičín.

Výtěžek z letošní 21. benefice Apropo o.p.s. Jičín půjde na službu osobní asistence. Ta by tak v příštím roce měla být ve větším rozsahu než dosud.

Čtěte také

„Jednou z hodnot, která bude mít na benefici svou loutku, je svoboda. A právě svoboda souvisí se službou osobní asistence, protože právě tato terénní služba umožňuje lidem s postižením, aby mohli žít život svobodněji. Aby mohli dělat to, co chtějí. Jsme rádi, že tuto službu poskytujeme už od roku 2012, ale v poslední době nám ruce a nohy našich asistentů nestačí, takže chceme zvětšit objem hodin, které chceme nabídnout, aby služba byla dostupná pro všechny, kteří ji potřebují, přibližuje ředitelka společnosti Apropo Jitka Králová.

Koná se pod záštitou hejtmana Královéhradeckého kraje kraje Martina Červíčka z ODS, ve spolupráci s Kulturními zařízeními města Jičína a spolufinancováním města Jičína 12. listopadu od 16 hodin, kdy průvod loutek a účastníků vyjde z Valdštejnova náměstí k Masarykovu divadlu. Tam pak v 17 hodin začne benefiční bál.

Nezisková organizace Apropo Jičín, o.p.s. řeší problematiku dětí s postižením už od roku 1996. A pracují v něm ti, kteří věří, že lidé s postižením mají stejná práva jako ostatní, respektují jejich odlišnost a ví, že jsou to jedinečné bytosti a osobnosti jako všichni ostatní.

Spustit audio

Související