Společnost Apropo na Jičínsku pomáhá už čtvrtstoletí. Výročí připomněla benefice Galaktický sněm

16. listopad 2021

Dvacátá benefice obecně prospěšné společnosti Apropo, která se, na rozdíl od loňské distanční alternativy, uskutečnila opět „na živo“, je minulostí. V zaplněném sále jičínského Masarykova divadla pořadatelé nabídli program s názvem Galaktický sněm s výpravami na pět planet Galaxie Apropo. Zároveň tak připomněli i čtvrtstoletí existence společnosti. 

Jak se žije v Galaxii Apropo? To návštěvníkům benefice vyprávěli vyslanci z planet Láskaskvost, Radost, Nebula, Velana a Sponzodárie. Zastupovali kolektiv pracovníků Apropa, děti a dospělé s postižením z jičínského regionu a okolí, přátele Apropa a lidi z veřejnosti, rodiče, kteří pečují o děti s postižením, ale také sponzory a dárce.

Čtěte také

Nápaditou dramaturgii benefice, kterou vymyslely Daniela Grohová a Anna Strnadová, ještě umocnila štědrost dárců. Celkem přispěli, včetně výtěžku z dobrovolného vstupného, částkou přes 670 tisíc korun. Peníze společnost využije k bezbariérové úpravě nového auta pro přepravu vozíčkářů, podpoří také prázdninové odlehčovací pobyty.

Součástí benefičního podvečera bylo i předání ceny Apropos, která je tradičně udělována za zásluhy a přínos ve zlepšení kvality života lidí s postižením. Ocenění tentokrát převzala iniciátorka pořádání benefičních představení a jeho první moderátorka, knihovnice Alena Pospíšilová.

Další cena (in memoriam) patří MUDr. Mileně Černé, dlouholeté ředitelce Výboru dobré vůle - Nadace Olgy Havlové a později i předsedkyni správní rady, která zemřela letos v září. Milena Černá se několikrát jičínské benefice osobně zúčastnila.

Čtěte také

„Máme zač děkovat paní doktorce Černé, protože se stala na dlouho patronkou naší organizace,“ řekla Jana Dolejší, jedna ze zakladatelek společnosti, která letos předávala ceny Apropos.

Ředitelka společnosti Jitka Králová měla radost, že o setkání byl navzdory nepříznivé době zájem: „Mohli jste poznat ty, kteří v naší galaxii žijí a naší práci dávají smysl. Viděli jste, že ve svých duších jsou skutečně čistí jako diamanty. Mnozí lidí to nevidí, ale my jsme to dnes vpodvečer společně viděli. Galaxie, benefice, to všechno by nebylo takové, kdybyste tady nebyli, kdybyste nepřišli a nenaplnili tenhle sál. Vám patří velké poděkování !“

Nezisková organizace Apropo Jičín, o.p.s. řeší problematiku dětí s postižením už od roku 1996. A pracují v něm ti, kteří věří, že lidé s postižením mají stejná práva jako ostatní, respektují jejich odlišnost a ví, že jsou to jedinečné bytosti a osobnosti jako všichni ostatní.

Symboliku pěti planet z Galaxie Apropo mohou lidé v tomto týdnu najít na pěti místech v Jičíně: u kostela sv. Ignáce, z obou stran hradební zdi pod Valdickou bránou, na arkádovém nádvoří zámku a na začátku Valdštejnovy lipové aleje.

Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.