Dřív běžná věc, zajít na večeři a posedět s přáteli, začíná být problémem. Restaurací i hospod ubývá

10. listopad 2022 08:09

Počty restaurací a hospod na Jičínsku a Trutnovsku se snižují. Někteří podnikatelé zavřeli své podniky kvůli navýšení energií a také surovin. Jiní zkrátili otevírací dobu a vaří třeba jen obědy. I nabídky jídel a pití už nejsou tak bohaté. Ožívat naopak začínají restaurace s podporou obcí. 

Čtěte také

„Dříve jsme si chodili do restaurace třeba oslavit narozeniny nebo jen tak s kamarády na jídlo. Ale dnes už ne. A zavřeli nám restauraci, která byla moc fajn. To je škoda,“ lituje mladá maminka, Radka z Vrchlabí.

„Je to škoda, protože předtím vše fungovalo. A když se podíváte do zahraničí, tak tam máte na každém rohu nějaké pohoštění," dodává její tatínek, který prý dříve chodíval do hospody na večeři nebo posedět a kamarády. Teď už tomu tak ale není. „Vše si to děláme doma.

Mizící konkurenci vnímá i kuchař Roman Tobolka z jedné vrchlabské restaurace. „Hospod ubývá, ano. Klasickou českou kuchyni děláme my a v okolí už toho tady opravdu moc není. Spousta podniků ve městě se zavřela.

Čtěte také

Tady každý všední den vaří kolem 120 obědů. Podle Romana Tobolky většinou pro stálé hosty. A ceny zvýšili minimálně, právě proto, aby si klienty udrželi. „Je to trošku slabší, ale stále se pohybujeme kolem 100 porcí přes oběd. I tedy s rozvozem jídla, který jsme si zachovali a chceme ho i do budoucna udržet. A na menu určitě chodí spíše stálá klientela.

Zato ale například v nedalekém městysu Pecka nemají lidé možnost kam jít na oběd nebo na večeři. „Bohužel, na náměstí je jen dobře fungující cukrárna a jinak tam máme prázdno, říká nezávislá starostka Pecky Hana Štěrbová.

Společně s vedením města dokonce zvažovali možnost zařídit a provozovat restauraci. „Někteří zastupitelé měli tento nápad, ale je to strašně náročné. A v dnešní době sehnat zaměstnance, to je asi největší problém.

Čtěte také

Naopak obnovit a zprovoznit restauraci se podařilo v Pilníkově. „Investovali jsme do toho nějaké peníze a samozřejmě jsme vypsali výběrové řízení na provozovatele restaurace. A podařil se nám husarský kousek, vysvětluje nezávislý starosta Pilníkova Josef Červený.

Město se domluvilo se zkušeným podnikatelem a restaurační zařízení funguje. „Kde jinde, než v restauraci nebo hospodě se lidé vždy domluvili. Tam se vždy domlouvala nejrůznější pomoc sousedů navzájem, dodává Josef Červený.

Pilníkovští mají také v plánu pořádat v restauraci různé společenské akce.

Spustit audio

Související