Dřív běžná věc, zajít na večeři a posedět s přáteli, začíná být problémem. Restaurací i hospod ubývá
Počty restaurací a hospod na Jičínsku a Trutnovsku se snižují. Někteří podnikatelé zavřeli své podniky kvůli navýšení energií a také surovin. Jiní zkrátili otevírací dobu a vaří třeba jen obědy. I nabídky jídel a pití už nejsou tak bohaté. Ožívat naopak začínají restaurace s podporou obcí.
Čtěte také
„Dříve jsme si chodili do restaurace třeba oslavit narozeniny nebo jen tak s kamarády na jídlo. Ale dnes už ne. A zavřeli nám restauraci, která byla moc fajn. To je škoda,“ lituje mladá maminka, Radka z Vrchlabí.
„Je to škoda, protože předtím vše fungovalo. A když se podíváte do zahraničí, tak tam máte na každém rohu nějaké pohoštění," dodává její tatínek, který prý dříve chodíval do hospody na večeři nebo posedět a kamarády. Teď už tomu tak ale není. „Vše si to děláme doma.“
Mizící konkurenci vnímá i kuchař Roman Tobolka z jedné vrchlabské restaurace. „Hospod ubývá, ano. Klasickou českou kuchyni děláme my a v okolí už toho tady opravdu moc není. Spousta podniků ve městě se zavřela.“
Čtěte také
Tady každý všední den vaří kolem 120 obědů. Podle Romana Tobolky většinou pro stálé hosty. A ceny zvýšili minimálně, právě proto, aby si klienty udrželi. „Je to trošku slabší, ale stále se pohybujeme kolem 100 porcí přes oběd. I tedy s rozvozem jídla, který jsme si zachovali a chceme ho i do budoucna udržet. A na menu určitě chodí spíše stálá klientela.“
Zato ale například v nedalekém městysu Pecka nemají lidé možnost kam jít na oběd nebo na večeři. „Bohužel, na náměstí je jen dobře fungující cukrárna a jinak tam máme prázdno,“ říká nezávislá starostka Pecky Hana Štěrbová.
Společně s vedením města dokonce zvažovali možnost zařídit a provozovat restauraci. „Někteří zastupitelé měli tento nápad, ale je to strašně náročné. A v dnešní době sehnat zaměstnance, to je asi největší problém.“
Čtěte také
Naopak obnovit a zprovoznit restauraci se podařilo v Pilníkově. „Investovali jsme do toho nějaké peníze a samozřejmě jsme vypsali výběrové řízení na provozovatele restaurace. A podařil se nám husarský kousek,“ vysvětluje nezávislý starosta Pilníkova Josef Červený.
Město se domluvilo se zkušeným podnikatelem a restaurační zařízení funguje. „Kde jinde, než v restauraci nebo hospodě se lidé vždy domluvili. Tam se vždy domlouvala nejrůznější pomoc sousedů navzájem,“ dodává Josef Červený.
Pilníkovští mají také v plánu pořádat v restauraci různé společenské akce.
Související
-
Michal Koudelka sice neobsluhoval anglického krále, ale rodiny Gordona Ramsayho a Davida Beckhama!
Vezmeme vás na fantastickou snídani s člověkem, který pracuje v gastronomii a v Hradci Králové má skvělé snídaňové bistro. Michal Koudelka je naším hostem.
-
Zemědělci začali chystat pole na příští sezónu. Potýkají se přitom s vysokou cenou energií i hnojiv
Zemědělci začínají s přípravami polí na příští sezónu. Kromě vysokých cen energií a pohonných hmot se potýkají i se zdražením hnojiv. Ta jsou navíc nedostatkovým zbožím.
-
Zdražování energií může znamenat i to, že lidé v menších městech přijdou o možnosti sportování
S nárůstem cen energií se potýkají i provozovatelé sportovišť. To, že o možnosti sportovního vyžití lidé přijdou, hrozí především v menších městech a na vesnicích.
Nejnovější zprávy
Zprávy z iROZHLAS.cz
-
Je docela ostuda, že až Evropská unie byla schopná podpořit uhelné kraje, říká sociální geograf Slach
-
Česko kvůli nelegální migraci zavádí kontroly na hranicích se Slovenskem. Stejně postupuje i Polsko
-
Zakladatel soukromých škol Kania zvažuje prodej mezinárodnímu řetězci. Bojuji se svým egem, říká
-
Výsledek OĽaNO zachránily osady a sídliště. ‚Pokrevní bratr Romů‘ Matovič vsadil na mobilizaci menšin