Dřív běžná věc, zajít na večeři a posedět s přáteli, začíná být problémem. Restaurací i hospod ubývá
Počty restaurací a hospod na Jičínsku a Trutnovsku se snižují. Někteří podnikatelé zavřeli své podniky kvůli navýšení energií a také surovin. Jiní zkrátili otevírací dobu a vaří třeba jen obědy. I nabídky jídel a pití už nejsou tak bohaté. Ožívat naopak začínají restaurace s podporou obcí.
Čtěte také
„Dříve jsme si chodili do restaurace třeba oslavit narozeniny nebo jen tak s kamarády na jídlo. Ale dnes už ne. A zavřeli nám restauraci, která byla moc fajn. To je škoda,“ lituje mladá maminka, Radka z Vrchlabí.
„Je to škoda, protože předtím vše fungovalo. A když se podíváte do zahraničí, tak tam máte na každém rohu nějaké pohoštění," dodává její tatínek, který prý dříve chodíval do hospody na večeři nebo posedět a kamarády. Teď už tomu tak ale není. „Vše si to děláme doma.“
Mizící konkurenci vnímá i kuchař Roman Tobolka z jedné vrchlabské restaurace. „Hospod ubývá, ano. Klasickou českou kuchyni děláme my a v okolí už toho tady opravdu moc není. Spousta podniků ve městě se zavřela.“
Čtěte také
Tady každý všední den vaří kolem 120 obědů. Podle Romana Tobolky většinou pro stálé hosty. A ceny zvýšili minimálně, právě proto, aby si klienty udrželi. „Je to trošku slabší, ale stále se pohybujeme kolem 100 porcí přes oběd. I tedy s rozvozem jídla, který jsme si zachovali a chceme ho i do budoucna udržet. A na menu určitě chodí spíše stálá klientela.“
Zato ale například v nedalekém městysu Pecka nemají lidé možnost kam jít na oběd nebo na večeři. „Bohužel, na náměstí je jen dobře fungující cukrárna a jinak tam máme prázdno,“ říká nezávislá starostka Pecky Hana Štěrbová.
Společně s vedením města dokonce zvažovali možnost zařídit a provozovat restauraci. „Někteří zastupitelé měli tento nápad, ale je to strašně náročné. A v dnešní době sehnat zaměstnance, to je asi největší problém.“
Čtěte také
Naopak obnovit a zprovoznit restauraci se podařilo v Pilníkově. „Investovali jsme do toho nějaké peníze a samozřejmě jsme vypsali výběrové řízení na provozovatele restaurace. A podařil se nám husarský kousek,“ vysvětluje nezávislý starosta Pilníkova Josef Červený.
Město se domluvilo se zkušeným podnikatelem a restaurační zařízení funguje. „Kde jinde, než v restauraci nebo hospodě se lidé vždy domluvili. Tam se vždy domlouvala nejrůznější pomoc sousedů navzájem,“ dodává Josef Červený.
Pilníkovští mají také v plánu pořádat v restauraci různé společenské akce.
Mohlo by vás zajímat
Nejposlouchanější
Zprávy z iROZHLAS.cz
-
Šelmy nadále zůstávají ve zvěřinci v Kletečné u Humpolce. Přísliby ministrů k zabavení nevedly
-
‚Můj anděl strážný.‘ Matka zkolabovala v koupelně, malý hoch nezpanikařil a zavolal jí záchranku
-
Babiš netvoří politiku. Dělá jen to, co je pro něj nejvýhodnější, říká filozof Petr Fischer
-
Zemřel Radko Kubičko. Komentátorovi Českého rozhlasu bylo 58 let


