Vernéřovická hospoda je výjimečná. Těžko se v ní domluvíte česky a navzájem si nerozumí ani personál

14. červenec 2020 09:00

Restaurací s personálem, který nerozumí dobře česky, je v Česku poměrně dost. Hospůdka uprostřed malé obce Vernéřovice na Náchodsku je ale svým způsobem výjimečná. Nově se v ní mluví hlavně holandsky, německy, nebo anglicky, problémy domluvit se mezi sebou má i samotný personál.

„Co si dáte k pití, co si dáte k jídlu," ptá se lámanou češtinou Steven. Pochází z Nizozemska, společně se svým manželem tam v Amsterdamu provozovali dvě jídelny.

Čtěte také

Jako nový domov si ale našli Vernéřovice, obec se zhruba třemi stovkami obyvatel, jen kousek od hranic s Polskem.
„Pivo. Velký. Malý."
Steven umí česky jen pár slov, jinak mluví holandsky a anglicky. Připouští, že s některými hosty se domlouvá doslova rukama, nohama.
„Někdy je to hodně úsměvné," říká anglicky.

Na place je s ním dnes servírka Sabina. Je Němka, Steven ale německy neumí. Když je v práci jeho manžel, překládá on, jinak se domlouvají různě.

Hospůdka uprostřed obce Vernéřovice je výjimečná. Navzájem si nerozumí ani personál

A když je nejhůř, používají překladač v mobilu. Ten pomáhá i v komunikaci s Pavlem, který v hospodě vypomáhá třikrát v týdnu.
„Do překladače si napíší větu nebo nějaký příkaz, co mi chtějí říct. A automaticky se to přeloží do češtiny."

Často je to kostrbaté a dochází ke kuriózním situacím, zatím to ale funguje.

Čtěte také

Hostům se noví provozovatelé snaží nabízet i tradiční holandská jídla nebo pivo. Jestli je to ovšem uživí, jisté není.

V minulých letech hospodu s kulturním domem provozovala obec a to se ztrátou. Potvrzuje to nezávislý starosta Vernéřovic Tomáš Havrlant.
„V podstatě jsme to dotovali. Protože obrat tady není tak velký. A byla to především služba pro místní lidi, aby se měli kde sejít. Aby na vesnici fungoval společenský život."

Noví nájemci pohostinství tak platí symbolický měsíční nájem sto korun a doufají, že hostů bude přibývat. Ve Vernéřovicích totiž začínají stavět dům a chtějí tady zůstat natrvalo.

Spustit audio

Související