Dřevěnka v Polici nad Metují je i letos krásně vánočně vyzdobená. Její dveře se ale zítra uzavřou

17. prosinec 2020 08:46

V pátek se zavřou dveře vánočně zdobené roubené školy v Polici nad Metují, stejně jako ostatních muzeí. Členky místního Cechu panen rukodělných, které ji spravují, tradiční výzdobu dlouho zvažovaly. Kvůli koronaviru a aktuálním opatřením se ale roubenka už v pátek znovu uzavře. Návštěvníci proto mají dnes poslední možnost se tam zajít podívat. 

Vánoce v dřevěnce. V prvním patře na nás čeká Jiřina Hejnová z Cechu panen rukodělných. A tady to voní, dokonce je tu i pracovní vál.
„To, co tu vidíte, je z kynutého vánočkového těsta. Potom je tu moravský recepis na ovesné koláčky. Dál klasické vanilkové rohlíčky. Je tady i linecké. Je nás víc, které se na tom podílíme."

Čtěte také

Když se rozhlédneme, tak uvidíme z každého období Vánoc něco. Je tu příprava cukroví, potom samotné hotové laskominy, a dokonce i slavnostně prostřený vánoční stůl.

„Vánoční stůl se snoubí s nádherným servisem. A vzhledem k tomu, že jsme se už loni přihlásily ke klasickým Vánocům a ctíme desatero, jak Děpold Czernin říká, tak si přeji nejen za sebe, udělejme si čas. Vyndejme ze skříně nebo z příborníku servis po babičce, po našich předcích. Prostřeme na krásný ubrus. Protože to vytváří vánoční atmosféru."

Sousední místnost je také vánočně vyzdobena. Tady se ocitáme v ložnici, na posteli jsou nastlané peřiny skoro až ke stropu. A na stole opět dobroty. Perník samozřejmě nemůže chybět.
„Perníček nesmí chybět, máme i stromeček ozdobený perníčky. Vidíte tu klasické trdelníky i vafle. A samozřejmě vánoční cukroví, které k tomu patří."

Čtěte také

Členky cechu letos kvůli pandemii koronaviru přemýšlely, jestli dřevěnku vůbec vánočně vyzdobit.
„Situace je vážná. Ale nechtěli jsme to vzdát. Dřevěnka si to zaslouží. Jsme tady deset let a všichni, kteří se snažíme tu atmosféru udržet, tak to děláme s láskou, dobrovolně a s velkou chutí. Těšíme se, že potěšíme návštěvníky, kteří do dřevěnky zavítají."

Dřevěnka v Polici nad Metují bude ovšem od pátku 18. prosince kvůli vládním opatřením uzavřena. Otevřeno tak má už jen dnes do 17:00 hodin.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související