Dostala všechny hlasy, tak podala stížnost. Soud změnil po přepočítání výsledek voleb v Rašínu

3. listopad 2018 10:03

O tom, že jsou komunální volby na zpracování výsledků hodně složité, jsme mluvili v minulosti několikrát. Chyby se můžou stát - a to dokonce i v obci, kde volí pět zastupitelů, k dispozici je jediná kandidátka se šesti uchazeči a k volbám přijde jedenašedesát lidí. Jako v Rašínu na Jičínsku.

Krajský soud v Hradci Králové změnil po přepočítání hlasů výsledek voleb v obci Rašín na Jičínsku. Stížnost podala sama starostka, kterou zarazil její vlastní oficiální výsledek. Podle něj jí totiž věřili úplně všichni.

V Kbelnici na Jičínsku komunální volby nebudou. Obec bude řídit dosazená správkyně. Proč?

Sčítání hlasů ve volebním okrsku číslo 1 v Českých Budějovicích

V pátek a v sobotu půjdou Češi volit nové vedení svých měst a obcí. Několika vesnic se to ale netýká - nepodařilo se tam totiž sestavit kandidátku a nebude z koho vybírat. V Královéhradeckém kraji je taková obec jediná - Kbelnice na Jičínsku.

„Podávala jsem stížnost, protože jsem měla 100 procent hlasů. A to je takové nesmyslné, že ano. Ale hlavně, abych měla čisté svědomí. Tak i tak. I kdyby to dopadlo špatně a i když to teď dopadlo dobře," vysvětlila nezávislá starostka Renáta Kučerová, proč stížnost podala.

Nechtěla by vést malou obec s nejistotou, jestli si jí lidé opravdu vybrali. Ke stoprocentnímu volebnímu výsledku Krajský soud v Hradci Králové nedošel, ale Renátu Kučerovou ve funkci potvrdil.

Mluvčí soudu Jan Kulhánek popsal, že přepočítávání nebylo složité: „V této obci bylo odevzdáno v komunálních volbách 61 hlasů. Takže jejich přepočet nebyl nijak dlouhý, ale jsou případy, kdy to trvá opravdu i několik dní při několika lidech."

Jak se taková chyba vlastně může stát?

Předsedkyně volební komise Zdenka Vrabcová popsala, že počítač nejdřív odmítl uložit spočítané výsledky s tím, že jsou chybné: „Bylo nám divné, že to nejde spočítat. Tak jsme si pustili instruktážní film týkající se komunálních voleb. A tam nás to tak zmátlo, že jsme vlastně měli původně ony hlasy spočítané dobře, jako jsou teď oficiálně. Jenže ten počítač nás tak zmátl, že jsme to začali počítat znovu, jenže jsme to spočítali špatně. A počítač nás s tím pustil, tak jsme to neřešili a už to bylo."

Komunální volby jsou obecně na zpracování složité a situaci nepřidalo, že nikdo z komise nebyl kvůli chybě v komunikaci s vedením obce na školení.

Sčítání volebních hlasů skončilo (ilustrační foto)

Zdence Vrabcové se nakonec ulevilo, že stačilo přepočítání hlasů a nemusely být vypsány nové volby: „Stalo se, že jsme to celé udělali špatně. Omluvili jsme se paní starostce, je nám to hrozně líto, že to takto dopadlo. Ale naštěstí se to vyřešilo a můžeme všichni v klidu spát."

V zastupitelstvu se nakonec po přepočítání udála jediná změna. Ta se paradoxně týká příbuzné starostky Markéty Kučerové, která původně zastupitelkou byla a po přepočítání jí nahradil Miroslav Máslo. Rodinné rozepře se ale podle starostky nekonají.

„My jsme o tom hovořili. Ale ona už hlavně nechtěla, už měla dvě volební období za sebou a teď by šla do třetího. Takže nakonec mi řekla, já jsem už do toho neměla lézt," uzavírá starostka Rašínu Renáta Kučerová.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související