Hradec Králové má nové vedení města. Primátorem je nestraník za ODS Alexandr Hrabálek

31. říjen 2018 08:48

Nová koalice na hradeckém magistrátu ve složení hnutí ANO, ODS, Změna pro Hradec a Zelení podepsala v úterý odpoledne smlouvu a pár desítek minut poté zvládla i první klíčové hlasování. Těsnou většinou jediného hlasu zvolili zastupitelé do funkce primátora nestraníka za ODS Alexandra Hrabálka.

Nová koalice má devatenáct hlasů a přesně tolik jich Alexandr Hrabálek také dostal. Nového primátora potěšilo, že pevnost koalice prošla první zatěžkávací zkouškou úspěšně: „Ony existují i studie, které potvrzují, že pokud je společenství lidí slabé, tak tím víc drží při sobě. Takže je docela dobře možné, že právě to, že nemáme většinu deseti hlasů, ale pouze toho jednoho, tak by nás to mohlo trošičku ještě víc stmelit a snad budeme držet pohromadě."

Jediným protikandidátem v tajné volbě byla Pavlína Springerová z Hradeckého demokratického klubu. Ta ve své řeči před volbou znovu odmítla spolupráci s hnutím ANO a své výhrady zopakovala i Českému rozhlasu: „Myslím si, že to je symbolika střetu zájmů v celém státě. Nemyslím si, že bychom tyto vzory měli replikovat i na komunální úrovni. A Hradecký demokratický klub má dlouhodobě své interní stanovisko, které říká, že s hnutím ANO nechceme spolupracovat. My chceme spolupracovat se subjekty, které jsou demokratické jak dovnitř, tak také navenek. A já hnutí ANO nepovažuji ani dovnitř za demokratický subjekt."

Rozhovor s budoucím primátorem Hradce Králové Alexandrem Hrabálkem. Prioritou je Velké náměstí

Bývalý děkan Farmaceutické fakulty Univerzity Karlovy Alexandr Hrabálek (nestr. za ODS) na archivním snímku z roku 2013.

Budoucí koalici na královéhradeckém magistrátu budou připravovat hnutí ANO, ODS, Změna pro Hradec a Zelení. Strany spolu už podepsaly předkoaliční smlouvu.

Podle Alexandra Hrabálka bude důležité najít věci, které zastupitele spojují a hledat je spíš než ty, které rozdělují: „Ono si to lidově řečeno sedne. Otupí se hrany a věřím tomu, že budeme schopni spolupracovat. Já jsem s paní Springerovou mluvil, ona mi blahopřála a já jsem nesmírně ocenil toto její gesto. A myslím si, že jsme se snad domluvili na tom, že oni budou opozicí konstruktivní a nikoliv destruktivní."

To Pavlína Springerová za HDK také potvrdila, jestli ale dokáže koalice s opozicí aspoň trochu spolupracovat ukáže až čas.

Jak zopakoval Alexandr Hrabálek, zásadních témat je před zastupiteli v dalších čtyřech letech víc než dost - Benešova třída, Velké náměstí, severní tangenta nebo křižovatka Mileta.

Nový primátor Hradce Králové Alexandr Hrabálek krátce po svém zvolení do funkce

Zastupitelstvo potvrdilo i gesce jednotlivých náměstků - Monika Štayrová z hnutí ANO se stala náměstkyní pro ekonomiku, její stranická kolegyně Věra Pourová pro majetek, investice, rozvoj a územní plán spadá pod Jiřího Bláhu z ODS a školství, životní prostředí a sociální věci bude mít na starosti Martin Hanousek za Změnu pro Hradec a Zelené. Primátor bude spravovat zahraniční vztahy, cestovní ruch a sport.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související