V Kbelnici na Jičínsku komunální volby nebudou. Obec bude řídit dosazená správkyně. Proč?

5. říjen 2018 09:14

V pátek a v sobotu půjdou Češi volit nové vedení svých měst a obcí. Několika vesnic se to ale netýká - nepodařilo se tam totiž sestavit kandidátku a nebude z koho vybírat. V Královéhradeckém kraji je taková obec jediná - Kbelnice na Jičínsku.

Okresní hodina z Jičína. Představujeme lídry kandidátek pro komunální volby

Renesanční sklepení se ukrývá pod Valdštejnským palácem v Jičíně

5.a  6. října nás čekají komunální volby a rozhodneme tak o tom, kdo v příštích čtyřech letech povede jednotlivé obce a města. Představíme vám lídry politických subjektů, které se o hlasy voličů uchází v okresních městech Královéhradeckého kraje. Dnes pokračujeme Jičínem. 

Nezávislá starostka Dagmar Michalčíková má už za sebou čtyři volební období, tedy šestnáct let, a protože už je v důchodovém věku, nechce pokračovat. Další zastupitelé na tom jsou podobně - ze stávajících sedmi členů projevil zájem o další zvolení jediný. A tak se na úřadě všechno připravuje k předání agendy správkyni, dosazené ministerstvem vnitra.

„My jsme s ní už hovořili. Má zájem nám pomoci. Není to jednoduché, museli jsme spoustu věcí zpracovat, aby vesnice pracovala dál, jak má. Ale protože jsme malá vesnička, tak je to pro nás náročné po stránce papírování a agendy," říká starostka Dagmar Michalčíková.

V obci se chystají na kolaudaci kanalizace, k té by mělo dojít i bez nového plnohodnotného vedení. Správkyně má omezené pravomoci a další investice zahájit nemůže - stejně jako nemůže disponovat s obecním majetkem.

Začalo druhé kolo voleb do Senátu

To ale neznamená, že se v obci na čtyři roky zastaví život. Ministerstvo vnitra vyhlásí do 30 dnů po uveřejnění výsledků voleb takzvané dodatečné volby, které se pak konají nejdřív po uplynutí dalších 90 dnů.

Čtěte takéVolby 2018 v Královéhradeckém kraji

A dodatečné volby tedy čekají i Kbelnici, říká mluvčí ministerstva vnitra Klára Pěknicová: „K vyhlášení výsledků voleb ve sbírce zákonů dojde pravděpodobně 9. října, tudíž nejpozději do 8. listopadu 2018 musí být vyhlášeny dodateční volby. Ty se potom budou pravděpodobně konat v lednu 2019."

Podle ministerstva by se stejný postup aplikoval znovu a znovu, dokud by v obci zastupitele nezvolili, v praxi ale stačí obvykle jedny dodatečné volby. Starostka Dagmar Michalčíková, která mimochodem i s místostarostkou přislíbila ministerstvem dosazené správkyni pomoc, je přesvědčená, že v dalším termínu už kandidáti budou.

„My jsme se spoustou lidí mluvili. Takže já doufám a pevně tomu věřím, že se ta kandidátka složí dohromady," uzavírá Dagmar Michalčíková.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio