Petr Voldán: Volba je výběr

Je to logické - něco či někoho si zvolit, to znamená si vybrat. Co je logické ale nemusí být úplně jednoduché. Dnešní ranní glosa Petra Voldána s jasným titulkem - Volba je výběr.

Logika při volbách často nehraje takovou roli, jak by se zdálo. Tak třeba je přece jasné, že pokud chci, aby se hlavou státu stal můj favorit, tak přání nestačí. Volební účast při mnohých volbách ale naznačuje, že je mezi námi dost snílků, ale ne už tolik lidí, kteří si uvědomují, že některé věci samospádem zkrátka nefungují.

Tentokrát se ale zdá - pokud budeme věřit informacím médií - že o druhou přímou volbu prezidenta v historii je zájem poměrně velký. Což je dobře. Když takovou možnost máme, je lepší ji využít, i když nemusíme být z nabídky kandidátů zrovna nadšeni. Jak říká jedna z myšlenek, kterými si dnes budu pomáhat, je v každé volbě určitý prvek umírání. Ale ten, kdo se ze strachu rozhodovat zdráhá, prakticky nežije vůbec. Zajímavá zkratka, týkající se rozhodování, jestli projevit svůj názor nebo ne, co říkáte. Určitě v ní kus pravdy je.

Že to není jen tak, o tom leccos napovídá i jiný citát. “Součástí volby je, že se vzdáme něčeho, co chceme, kvůli něčemu, po čem toužíme víc.“ To si každý musí přebrat sám. Máme různé představy, formované různými podmínkami, zkušenostmi a také informacemi. Ty které se týkají nadcházející prezidentské volby, se na nás valily v posledních dnech skoro jak lavina.

03719985.jpeg

Hodně z nás si asi oddechne, až bude po všem - emoce jsou i na můj vkus “vyšponované” až moc. Mimochodem, právě média, která k tomu nejvíc přispívají a napětí provokovala, se nakonec diví, jak tvrdě na sebe kandidáti útočili ve finále kampaně.

Nicméně - jak říká další výrok „jsme odsouzeni ke svobodě, ke svobodě volby.“ A abychom pak jen zbytečně nediskutovali bez jakéhokoli přičinění, jak a proč to dopadlo tak či onak, zakončím dnešní glosování čínským příslovím „Je lepší zapálit svíčku, než si stěžovat na tmu.“ Tak ať si po prvním kole voleb nemusíte stěžovat hlavně sami na sebe. A teď už klidný pátek i celý víkend.

autor: pvo
Spustit audio