Domov sociální péče v Tmavém Dole na Trutnovsku poskytl zázemí 11 ukrajinským seniorům

25. duben 2022 07:33

V domově sociální péče v Tmavém Dole na Trutnovsku našlo dočasné zázemí 11 ukrajinských seniorů. Jde o jediné zařízení tohoto typu v Královéhradeckém kraji, které ubytovalo uprchlíky ve vyšším věku a se zdravotními problémy. Podle zástupců kraje zatím o další lůžka nikdo z uprchlíků nepožádal. 

Čtěte také

Naděžda s manželem Sergejem Alexijevičem utekli před válkou už podruhé. Poprvé v roce 2014 z jejich domova v Luhanské oblasti. Odtamtud se tehdy přestěhovali do Dněpropetrovsku. Jenže i tam začala letos v únoru válka.

Když začalo bombardování, skrývali se několik dnů v podzemí. Paní Naděžda se při útěku zranila a její manžel dostal mrtvici. I když byli oba v těžkém zdravotním stavu, museli zvládnout 5000 kilometrů dlouhou cestu evakuačním vlakem a autobusy.

Podle ředitele Antonína Stanislava můžou v domově ukrajinští senioři zůstat jen díky nedávné výstavbě nového pavilonu, kam se přesunula většina stávajících klientů.

Domov sociální péče v Tmavém Dole na Trutnovsku poskytl zázemí 11 ukrajinským seniorům

Dočasní hosté tak využívají například prostory bývalých kanceláří, které ale nesplňují předepsané standardy. „Standardy jsou maximálně dvoulůžkový pokoj, přístup ze tří stran a pokoj musí mít předepsané metry čtvereční. Což v případě ukrajinských seniorů samozřejmě dodrženo není.“

To, že bydlí v zařízení o 11 lidí víc, prý nijak neovlivní případné přijímání českých klientů, kteří čekají v pořadníku. „V žádném případě se to českých seniorů nedotkne. Kapacita našeho zařízení zůstává stále stejná, tedy 156 lůžek. Tato lůžka jsou nad rámec běžné kapacity a vůbec to nemá vliv na pořadník ani čekací dobu pro naše české seniory.

Čtěte také

Nejstarší seniorce z Ukrajiny, která je v Tmavém Dole ubytovaná, je 90 let. Zdravotní stav všech jedenácti lidí není příliš dobrý. Je proto potřeba se o ně postarat.

A to není podle Antonína Stanislava snadné. „Je to samozřejmě personálně náročné, to znamená, že jsme museli přechodně posílit směny, případně pracovníci pracují i nad rámec svých povinností, tedy musí se za ten den věnovat více klientům než v předchozím období.

Senioři z Ukrajiny i personál domova ale vědí, že jde o dočasné řešení. Všichni ubytovaní se po skončení války totiž chtějí vrátit domů.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související