Stovky ukrajinských lékařů a sester pracují u nás jako pomocné síly než si vyřídí potřebné povolení

20. duben 2022 07:43

Přes české hranice přešly mezi statisíci uprchlíky z Ukrajiny také stovky zdravotníků - kvalifikovaných lékařů a sester. Ve výkonu jejich povolání v Česku jim teď brání vyřízení potřebné administrativy. Nastupují tak dočasně na nižší zdravotnické pozice. Je to případ i náchodské nebo rychnovské nemocnice.

Čtěte také

„Mohla jsem jít pracovat jako dělník ve zdravotnictví a když dostanu dokumenty, budu pracovat jako zdravotní sestřička. Natálie Sokolová čeká na vyřízení administrativy, aby mohla pracovat v nemocnici v Rychnově nad Kněžnou jako zdravotní sestra. Teď dělá práci ošetřovatelky a pomáhá s úklidem.

Naopak Olena Janková má všechny náležitosti zařízené a nastoupila tak na pozici sestry na chirurgickém oddělení. Teď ji čekají zkoušky. „Testy pro zdravotní sestřičku z medicíny, legislativa. První jsou písemné testy, potom praktické a ústní zkoušky.

Čtěte také

Volodymyr Kondraťuk pak pracuje jako praktická sestra v nemocnici v Náchodě. Některé směny ale místo na svém interním oddělení slouží na ambulanci pro ukrajinské uprchlíky.

Každý den tu podle jeho slov ošetří asi desítku ukrajinských pacientů, ať už s akutními problémy nebo s pooperačními kontrolami. „Působím tu jako tlumočník i zdravotní sestra. Když se bavím s ukrajinskými uprchlíky, tak s nimi hovořím ukrajinsky a někdy je pro mne těžké přepnout na ten jiný jazyk.

Čtěte také

Volodymyr se tu střídá s dalšími sestrami ukrajinské národnosti. Stejně jako Natálie Sokolová čekají i další na vyřízení administrativy, aby mohli nastoupit na pozice jejich kvalifikace.

„Aktuálně zaměstnáváme 34 ukrajinských uprchlíků, asi polovina z nich má potřebnou kvalifikaci na práci zdravotníka, ale zatím dělají dělníka ve zdravotnictví, protože nemají potřebnou nostrifikaci. Samozřejmě, až budou mít administrativní řízení hotové, počítáme s nimi na kvalifikované pozice, říká mluvčí krajských nemocnic Lucie Chytilová.

Podle ministra zdravotnictví Vlastimila Válka z TOP 09 z 300 tisíc uprchlíků, kteří přišli do Česka, se zaregistrovaly jako zdravotničtí pracovníci stovky z nich.

autoři: Jakub Vik , baj
Spustit audio

Související