Do ulic i lesů v Hradci Králové opět vyjíždí netradiční turistický silniční vláček

21. duben 2019 10:16

Dopravní podnik připravil i v letošním roce pro hradecké občany a návštěvníky města projížďky netradičním dopravním prostředkem – turistickým hradeckým silničním vláčkem. Od 21. dubna tak vyjede podesáté na městské trasy a směřovat bude i do městských lesů. Sezona vláčku potrvá minimálně do 1. září.

V provozu bude vláček vždy od středy do pátku, o nedělích (mimo 7. 7. až 1. 9.) a svátcích 3x denně s odjezdy od 14 do 17 hodin (3x trasa č. 1 a 1x trasa č. 2) od Muzea východních Čech na Eliščině nábřeží.

Stavebnice Merkur oslaví v příštím roce 100. narozeniny. V Polici nad Metují má své muzeum

Ocelové město z legendární stavebnice Merkur, která oslaví v příštím roce 100. narozeniny

Muzeum Merkuru chystá letos několik novinek. Chce se tak připravit na 100. výročí vzniku unikátní stavebnice, které připadá na příští rok. Do Police nad Metují se mezi šroubky a kovové díly vypravila reportérka Jana Házová.

Vyhlídková trasa č. 1 povede od muzea přes Pražský most, Masarykovo náměstí, uličkami starého města a Velkým náměstím zpět na Eliščino nábřeží.

Trasa č. 2 pak zamíří kolem nového pivovaru, Divadla Drak, po Orlickém nábřeží, kolem synagogy a magistrátu.

Časově nenáročné trasy v délce 35–40 minut ukážou účastníkům jízdy turisticky zajímavá místa či památky krajského města a přiblíží jejich historii.

O nedělích v době letních prázdnin bude vláček zajíždět také do městských lesů. Zahájení těchto jízd je v plánu v neděli 7. července od točny Zděná bouda v 9 a ve 13 hodin.

Aktuální jízdní řád, mapky a další informace naleznete na http://vlacek.dpmhk.cz/

„Oblíbené jízdy vláčku do hradeckých městských lesů plánuje dopravní podnik opět ve spolupráci s Městskými lesy Hradec Králové a Hradeckou lesní a dřevařskou společností. Projížďky s průvodcem tak navážou na velmi úspěšný provoz v loňském roce,“ říká vedoucí marketingu dopravního podniku František Meduna.

Projížďka lesním prostředím trvá zhruba tři hodiny a je určena všem věkovým kategoriím, vhodná je i pro méně pohyblivé osoby. Vzhledem k větší časové náročnosti jízdy doporučují organizátoři vzít si s sebou přikrývku.

Městské lesy Hradec Králové pečují o přírodu v okolí krajské metropole - asfaltový okruh

U skupin o počtu více než deseti osob je třeba rezervace. Děti do šesti let musí doprovázet osoba starší deseti let. Živé zvíře může do vláčku pouze se svolením řidiče a je nutné zajistit, aby neohrožovalo a neobtěžovalo další cestující.

Lesy byly a jsou pro Hradec Králové zeleným pokladem. Tady les vždy stál a je nám v něm dobře

Děti na exkurzi v Městských lesích Hradec Králové

Dnes se můžete s Českým rozhlasem Hradec Králové vypravit do lesa. A vydáme se tam s člověkem, o kterém si dovolím tvrdit, že málokdo ví o lese víc než on. Je to ředitel Městských lesů Hradec Králové Milan Zerzán. 

Výletní vláček neslouží jen pro rodinné výlety, ale mohou ho využít i mateřské a základní školy, školní výlety nebo pořadatelé akcí pro starší obyvatele. Zájemce či organizovaná skupina si může předem dohodnout i mimořádnou smluvní jízdu pro firemní aktivity či soukromé slavnostní účely.

Vláček smí ve třech otevřených vyhlídkových vagoncích, které je možné při zhoršeném počasí zakrýt průhlednou fólií, přepravovat celkem 36 sedících cestujících. Nejvyšší povolená rychlost je 25 kilometrů v hodině.

Jízdné je možné hradit z městské a volné karty, na linkách neplatí časové jízdenky na MHD a jiné slevy.

autor: baj | zdroj: Magistrát města Hradec Králové
Spustit audio

Související