Do střech zámku Hrádek u Nechanic zatéká už tak, že voda začala ničit i vnitřní vybavení památky

8. červen 2021

Do interiéru zámku Hrádek u Nechanic zatéká. V letošním roce musela správa řešit několik problémů v interiérech, v některých místnostech už voda dokonce poničila unikátní výzdobu. Národní památkový ústav nejen proto zařadil historickou stavbu mezi priority a tak se snad zámek brzy dočká opravy.  

S kastelánem Martinem Rejmanem stojíme před zámkem v Hrádku u Nechanic. Když stojím před vlastním domkem, tak si říkám, co by se mělo letos všechno udělat a natřít. Když se tady kastelán podívá na onu obrovskou budovu, jaké má pocity?

„Je to asi tak, že my tady jeden problém vyřešíme a naopak dalších padesát ten den přibude."

Jaká jsou nejbolavější místa zámku

Co kastelána momentálně nejvíc trápí?
„Těch aktuálních věcí je několik. Musíme se zabývat zámeckou střechou, padají nám lehce komíny, teče nám do světlíků. Bohužel na začátku tohoto roku zateklo i do expozic. Tedy i tam budeme muset malovat, aby se místnost zpřístupnila návštěvníkům."

Čtěte také

Půjdeme se na to podívat. Spojovací chodba, tedy prostor, kudy nevcházejí návštěvníci. Je tu lešení, přikryté podlahy.
„Už na zámku finišují štukatérské práce a já jsem velmi rád, protože to je opravdu mravenčí a detailní práce. Omítka se nenanáší v ploše, ale musí se vytvářet nejrůznější ornamenty."

A jdeme se kouknout také na místo, kde zatéká.
„Je to orientální salon v prvním patře západního křídla. Tam zateklo v únoru letošního roku, kdy odtával sníh. Od té doby se tu vystřídali dva střechaři a jeden lepenkář. Bohužel nikdo z nich nebyl schopen určit, kudy přesně do objektu voda teče."

Čtěte také

„Provizorně jsme to vyřešili zatím tak, že jsme poměrně hustou vrstvou tekutého asfaltu natřeli střechu. To znamená, že sem už v tuto chvíli nezatéká, ale nedá se mluvit o ničem jiném, než o kompletní a generální opravě zámeckých střech. Doufáme, že proběhne co nejdříve."

Nevadí ze strany památkové péče, když se nalije asfalt na střechu?
„Určitě vadí. Já za to samozřejmě ponesu jakékoliv následky, ale v tomto případě uvažuji jen selským rozumem. Když jsem tu měl odborníky, kteří nedokázali říct, kudy do zámku zatéká, tak raději natřu provizorně velkou plochu a budu doufat, že už sem dál nezateče."

Státní zámek Hrádek u Nechanic, to je kousek Anglie ve východních Čechách
Současná zámecká expozice je ukázkou bydlení šlechty ve druhé polovině 19. století v původním historickém zařízení (reprezentační místnosti, apartmá hraběte a hraběnky, obrazárna, pokoje pro hosty, zámecká kaple). Státní zámek Hrádek u Nechanic byl v roce 2001 prohlášen Národní kulturní památkou.

„Byť to není památkově správné, tak stejně nesprávné je, aby dál do interiérů zatékalo. Tady se nenachází jen nádherný a vkusně udělaný mobiliář, ale dokonce i původní podlaha, opravená za nemalé finanční prostředky," dodává Martin Rejman.

Míst, která se dají na zámku Hrádek u Nechanic označit za bolavá, je mnohem víc. Důležité je, že v tuto chvíli nijak neomezují provoz památky.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.