Do nového domova pro seniory v Žacléři na Trutnovsku se budou klienti stěhovat až v příštím roce

16. leden 2022 07:49

V novém domově důchodců v Žacléři na Trutnovsku se začnou senioři zabydlovat až v příštím roce. Už teď měl být přitom hotový. Podle původních plánů měl domov vzniknout přestavbou ubytovny. Dělníky ale zaskočil její špatný stav a proto ji nakonec museli celou zbourat. Právě to stěhování seniorů zpozdilo.

„Tady v této části byla stávající ubytovna, která se měla zrekonstruovat. Ovšem byly tam statické poruchy a to ozdravování budovy by bylo stejně nebo ještě víc nákladné, takže jsme se pustili do kompletní demolice a budova se postaví kompletně nová, říká hlavní stavbyvedoucí Ladislav Kohler.

Čtěte také

Jdeme se podívat dovnitř. „V tuto chvíli se už v dolní, podzemní části budovy, temperuje. Jsou provedeny omítky a zahajujeme hrubé instalace, což je zejména nyní vzduchotechnika.

Viktor Selinger, ředitel domova důchodců, popisuje, kde jsme se to ocitli. „Jsme v zázemí celé organizace, blízko místnosti, která bude obsluhovat vzduchotechniku blízko budoucí prádelny. A blízko skladů, které budou zásobovány zvenčí.

Pojďme se podívat dál

„Jsme v prvním patře, kde už je jídelna, zázemí kuchyně a další přilehlé prostory.

Do této budovy se nastěhují klienti stávajícího domova v Lamperticích, což je několik kilometrů odtud. Měli se stěhovat už v letošním roce, byla to nějaká komplikace?

Do nového domova pro seniory v Žacléři na Trutnovsku se budou klienti stěhovat až v příštím roce

„Komplikace to byla, ale nijak nepřekonatelná. S krajem jsme se domluvili, že se provedou na objektu nějaké udržovací práce. To znamená zejména výměna vytápění, která je tam nejnutnější. A potom by se měl celý domov přestěhovat sem a v Lamperticích by se měly udělat stavební úpravy, aby domov vyhovoval.

Čtěte také

To znamená, že tam domov v Lamperticích se rušit nebude, bude fungovat dál. A výstavbou tohoto domova v Žacléři se navýší kapacita? „Je to tak. Celková kapacita by se měla zvednout na 98 klientů pro celou tuto oblast Žačléřska.

Stavbyvedoucí Roman Mrázek vydává pokyny, co se bude dělat dál. A tak zní i moje otázka. „Zbývá dodělat na severním objektu tři patra, vyzdít, zabetonovat stropy, střecha. Je toho před námi ještě hodně.“

Klienti by se do domova pro seniory v Žačléři měli stěhovat v prvním čtvrtletí příštího roku.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související