Do kraje dorazila první dodávka vakcín od společnosti Astra-Zeneca. Očkování začne asi ve středu

9. únor 2021 09:27

Fakultní nemocnice v Královéhradeckém kraji převzala v pondělí odpoledne 46 krabic s vakcínou na očkování proti koronaviru od společnosti Astra-Zeneca. Celkem 4600 dávek vakcíny od dalšího dodavatele si hradecká nemocnice rozdělí s krajskými nemocnicemi, očkování by mohlo začít nejspíš ve středu.

Čtěte také

4600 dávek není číslo, které by výrazně změnilo stávající situaci s nedostatkem vakcín, nemocnice by podle hejtmanství dokázaly očkovat víc, kdyby bylo čím.

I tak je ale podle krajského koordinátora pro očkování Jaroslava Malého tahle dodávka důležitá.
„To je spíš taková testovací dávka, když to vezmu pozitivně. Očekáváme potom větší dodávky v březnu od společnosti Astra-Zeneca i do firmy Pfizer, jak je slibováno. A tady si teď otestujeme jak nám to půjde s vakcínou od Astra-Zeneca."

Ve Fakultní nemocnici Hradec Králové se chystají vakcínou Astra-Zeneca očkovat především skupinu 1A, tedy hlavně zdravotníky včetně farmaceutů a dobrovolníků a seniory nad osmdesát let.

Domov důchodců v Tmavém Dole má za sebou první část očkování proti onemocnění covid-19

V krajských nemocnicích se se seniory s novou vakcínou zatím nepočítá, říká mluvčí zdravotnického holdingu Lucie Chytilová.
„Vzhledem k tomu, že zde není úplně jasné doporučení ohledně věkové skupiny, tak bychom se rádi prozatím drželi toho, že budeme touto vakcínou očkovat pouze zdravotníky a zaměstnance sociálních služeb."

Čtěte také

A možná přijde řada ještě na jednu skupinu lidí, dodává Jaroslav Malý.
„To je myšlenka, která mne dnes napadla, když jsem slyšel od ministra školství Plagy, že by chtěl otevřít školy. Tak potom by asi bylo dobré zařadit do skupiny uchazečů o vakcínu také učitele."

V Královéhradeckém kraji jsou k dispozici aktuálně tři typy vakcíny. A všechny nemocnice musí dbát na to, aby je nepomíchaly.

Krajský zdravotnický holding na to pamatuje, říká Lucie Chytilová.
„Na to je třeba pamatovat, aby nemohlo dojít k žádné záměně dávkování při manipulaci s vakcínou. Proto v rámci krajských nemocnic budou očkovací týmy vždy očkovat v jeden den jen jedním typem vakcíny."

Cesty k bezpečné manipulaci s už třemi různými vakcínami má připravené i Fakultní nemocnice Hradec Králové.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související