Do Adršpašsko-Teplických skal míří méně turistů než dřív. Poloprázdné jsou skály i mnoho penzionů

27. červenec 2021

Turistů přijíždí míň a ti co dorazí se zdrží třeba jen na víkend. Právě takhle se dá ve zkratce shrnout vyjádření hoteliérů z okolí Adršpašsko-teplických skal, když popisují prozatímní průběh letošní sezóny. Slabší je i návštěvnost samotných skal, návštěvníků je podle provozovatelů obou okruhů zhruba polovina. 

Čtěte také

„Máme naplněno zhruba 50 až 60 procent," popisuje aktuální situaci majitel penzionu Metuje v Teplicích nad Metují Pavel Škvrně.

Nabízí 200 lůžek, patří tak k největším poskytovatelům ubytovacích služeb v celé oblasti. Běžně má otevřeno od jara do podzimu, letos ale zahájil sezónu až v červenci.
„Na jaře a na podzim realizujeme školní pobyty. A ty bohužel s covidem skončily na nule."

Poloprázdný je zatím i nedaleký autokemp Bučnice, říká to jeho provozovatelka Gabriela Blahnová. Na rozdíl od minulých let podle ní přijíždí hlavně bezdětní Češi.
„Nejezdí moc rodin s dětmi. Takže nevíme, kde jsou. A navíc nejezdí vůbec cizinci."

Čtěte také

Majitel Apartmánů Ve mlýně David Duda zmiňuje ještě jeden rozdíl. Velká část turistů podle něj přijíždí letos na kratší dobu, než v minulých letech.
„Opravdu jsou především jednodenní, dvou či třídenní pobyty. Takové kratší termíny."

Jistotou jsou pro něj stálí hosté, ostatní prý letos často objednávají pobyty na poslední chvíli.
„Jsme naplněni tak ze tří čtvrtin. Ale většinou máme problém, že nevíme do poslední chvíle, jestli bude plno nebo nebude. Až třeba jen dva dny dopředu se nám pobyty doplní."

Čtěte také

David Duda je současně ředitel Společnosti pro destinační management Broumovska. Má tak přehled i o dalších ubytovatelích v oblasti. Jsou na tom prý podobně jako on.
„Lidi se začali chovat trošku jinak, objíždí republiku a zastavují se na několika místech. Není to tak, že by na týden přijeli jen k nám."

Menší návštěvnost v Adršpašsko-teplických skalách a na dalších oblíbených místech v okolí si sice turisté chválí, hoteliéři z toho ale mají radost o poznání menší. David Duda dokonce uvažuje o zvýšení cen. Zatímco příjmy zůstaly stejné, náklady například za úklid nebo prádelnu jsou větší než dřív.

Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.