Dnes slavíme Den učitelů. Ti prožívají letošní rok v prázdných třídách. Jaká je škola bez dětí?

28. březen 2021

Už více než rok se rodiče, žáci a učitelé musí přizpůsobit distanční výuce. Pojem, který jsme donedávna ještě neznali a který asi navždy poznamená celou jednu generaci dětí. Pro učitele to mnohdy znamenalo seznámit se nebo zdokonalit v práci s digitální technikou. 

Čtěte také

Jak se osvědčila distanční výuka, přinesla i něco pozitivního a jak vypadá škola bez dětí ? Redaktorka Jiřina Šmídová nahlédla do prázdné třídy v základní škole v Dobřanech.

Celosvětově se slaví Den učitelů až 5. října, protože tento den v roce 1966 byla na mezivládní konferenci UNESCO v Paříži přijala tzv. Charta učitelů, což je výčet doporučení, jejichž splnění by měly zajistit všechny státy OSN.

Charta učitelů je považována za jeden z prvních pokusů, jak stanovit obecné principy v oblasti pedagogiky, které jsou jinak dodnes formovány převážně jednotlivými státy.

V České rebulice ovšem připadá Den učitelů na 28. března, kdy si připomínáme výročí narození Jana Ámose Komenského (28. březen 1592).

Čtěte také

Součástí oslav je i každoroční předávání cen a vyhlašování výsledků ankety Zlatý Ámos pro nejlepší učitele. Vítězem letošního 28. ročníku ankety o nejoblíbenějšího učitele České republiky a držitelem titulu Zlatý Ámos 2021 se stal Tomáš Pírek ze Základní školy U Krčského lesa v Praze. Zároveň získal i sympatie žáků soutěžících škol a odnesl si i titul Dětský Ámos.

Jan Amos Komenský je považován za zakladatele moderní pedagogiky a vysloužil si přízvisko „Učitel národů“.

autoři: Jiřina Šmídová , baj
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.