Dětská parta ze sídliště Malecí v Novém Městě nad Metují se pustila do stavby sněhové pevnosti

14. leden 2021 09:38

Letošní zima láká děti do přírody nejen bohatou sněhovou nadílkou, ale také mají na zábavu víc času než v předchozích letech. Současná omezení jim totiž nedovolují věnovat moderním zimním sportům. Dokazuje to například jedna dětská parta ze sídliště Malecí v Novém Městě nad Metují, která v těchto dnech buduje velikou sněhovou stavbu. 

Stojíme uprostřed sídliště mezi paneláky a nebýt toho, že momentálně sněží, tak by tu bylo asi úplně zeleno, protože veškerý sníh spotřebovaly děti na stavbu obrovské pevnosti.

Čtěte také

Na děti se sem chodí dívat nejen lidé z okolí, ale také jejich rodiče. Například jeden z tatínků, Adam Balcar. Tak se jej zeptáme, jestli si myslí, pokud by byla škola a naopak nebyla různá omezení, pustily by se děti do něčeho takového?

„Teď, když je sníh, tak si myslím, že ano. Ovšem samozřejmě, když je omezená školní docházka, tak jsou děti raději venku. A také naši dva kluci. Ti mají 12 a 9 let. Jonáš je starší a Kryštof mladší."

Tak je také půjdeme oslovit

Co tady teď přesně dělá Jonáš?
„Tyto koule jsou špinavé, tak na ně dávám nový sníh, aby to bylo bílé a vypadalo hezky. A taky pevnější."

Dětská parta ze sídliště Malecí v Novém Městě nad Metují se pustila do stavby sněhové pevnosti

Proč se děti rozhodly postavit něco takového?
„Protože nás to baví. A potom si tady budeme hrát a koulovat se. Začali jsme s tím asi před týdnem. Do výšky už to nepoženeme, spíš chceme pevnost ještě rozšiřovat."

Čtěte také

Holky přivezly pekáče plné sněhu. Zatím je ještě jde brát. Co je tedy lepší, počítač nebo stavba pevnosti?
„Určitě tohle. Je to mnohem zábavnější. Protože často v zimě nebývá tolik sněhu," usmívají se Marie s Eliškou.

A co říká jedna z maminek, Kateřina, na takovou stavbu? Pamatuje si, že by tady někdy něco takového stávalo?
„Nic tak velkého nepamatuji. Teď je už docela dost sněhu, ale obdivuji je v tom, že se stavbou začali, když ještě byl ještě jen takový poprašek. A vozili si sníh ze sadů a z louky."

Sněhovou pevnost na sídlišti Malecí v Novém Městě nad Metují staví aktuálně asi osm dětí. Stavbu prý budou využívat dokud to počasí dovolí.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související