Řidiči v Novém Městě nad Metují a okolí by měli dát nohu z plynu. Město má nový silniční radar

8. prosinec 2020 09:46

Nové Město nad Metují spustilo nový silniční radar. Ten mohou strážníci umístit na jedno z osmi stanovišť. Řidiči přitom při průjezdu nepoznají, jestli je místo určené pro radar prázdné, a nebo v něm měřící zařízení právě je. Podle vedení radnice jde především o prevenci. 

Poměrně rušná ulice na okraji Nového Města nad Metují. Do nově instalované budky, připomínající tu ptačí, právě strážník městské policie instaluje radar.

Čtěte také

„Teď už otevíráme samotnou skříň. Po jejím otevření si strážník už jen zkontroluje, jestli je vše v pořádku," vysvětluje velitel městské policie Miloš Kratěna a mezitím je slyšet alarm, který strážníky upozorní na každé otevření.

Má varovat před případnou neoprávněnou manipulaci. Radar měří rychlost v obou směrech, na tomhle stanovišti bude několik dní.
„Na začátku si všechna stanoviště rovnoměrně projedeme. A podle výsledků, kde bude překračování rychlosti největší, tam potom bude radar umístěn nejčastěji."

Pět stanovišť připravených na měření je přímo ve městě, další tři v okolních obcích. Radar budou strážníci přemísťovat po třech až čtyřech dnech.
„Abychom skutečně získali nějaký relevantní výstup z daného stanoviště. Protože první co potřebujeme, jsou data."

Čtěte také

Do konce prosince je radar ve zkušebním provozu, naostro začne fungovat od nového roku.

Starosta Petr Hable z Volby pro Nové Město říká, že cílem není vybrat co nejvíc peněz na pokutách, ale zklidnit dopravu na problémových úsecích.
„Cílem je prevence. Pro nás bude nejlepší, když nikdo nebude překračovat rychlost."

V takovém případě také nebude nutné navyšovat počet úředníků, kteří by případné přestupky vyřizovali.

Spustit audio

Související