Atrapy kamer úsekového měření zpomalily dopravu v Červeněvsi. Dopravní značky ale musely pryč

29. srpen 2020 10:15

Ve Smidarech chtěli zpomalit dopravu v místní části Červeněves. Nainstalované atrapy kamer úsekového měření v kombinaci se značkami sice zafungovaly, ale protože byly umístěny v rozporu se zákonem, musela obec značky zase sundat.

Čtěte také

Několik let upozorňovaly Smidary na Novobydžovsku na to, že předepsaná padesátka na průjezdu místní částí Červeněves řidiče prakticky nezajímá a snažily se najít řešení. Marně. A tak se obec rozhodla jednat na vlastní pěst a za zhruba 20 tisíc korun nainstalovala imitaci úsekového měření rychlosti.

„Pomohlo to, samozřejmě. Než sundali ty cedule. Pak zase řidiči přidali," říká Stanislav Bílek, který bydlí v Červeněvsi pár kroků od silnice.

Devět z deseti řidičů po spatření značek zpomalilo

Potvrzuje to i nezávislá starostka Dana Draštíková.
„To bylo vidět, jak auta jedou padesátkou a celý provoz je zbrzděný."

Tento stav trval do doby, než musela obec značky pod hrozbou správního řízení zase sundat.

„Hradecká dopravka nám zakázala ty značky tam mít, takže jsme je hned druhý den po tom jednání odstranili," popisuje Dana Draštíková.

Čtěte také

Problém byl v tom, že značky, které si obec u výrobce objednala, byly sice originální, ale jakékoli umístění značek, které upravuje dopravu, není možné udělat svévolně, vysvětluje krajská policejní mluvčí Magdalena Vlčková.
„Nezbytné je souhlasné stanovisko silničního správního úřadu obce s rozšířenou působností. Dopravní značení umístěné bez stanoviska silničního správního úřadu je neoprávněné."

Kamery samotné v rozporu se zákonem nejsou a už bez značek je mají v Červeněvsi i dál.

Jednání budou dál pokračovat

Obec teď chce jednat s Novým Bydžovem o navázání spolupráce s tamní městskou policií - pak by se za určitých okolností mohlo podařit měření zlegalizovat. O pokuty přitom obci nejde.
„Šlo nám jen o bezpečnost lidí. Peníze nechceme."

Omezení rychlosti (ilustrační foto)

Smidary mají podle starostky Dany Draštíkové podporu i z okolních obcí.
„Spousta starostů z okolních vesnic mi volala, že je to úžasné a ptali se, jak jsme to dokázali. A že to funguje. Tak jsem jim bohužel řekla, že to už nefunguje."

O úsekové měření mají zájem i další obce

Zájem o zavedení úsekového měření by měly třeba i nedaleké Skřivany, potvrdila nezávislá starostka Karolína Hálová.
„Vím, že bychom se měli v průběhu září zúčastnit v Novém Bydžově schůzky, kde bychom tuto problematiku měli projednat."

Čtěte také

Problémy s rychlými řidiči řeší i v obcích dál ve směru na Chlumec nad Cidlinou. Třeba Nepolisy počítají s tím, že rychlost po dokončení oprav silnice II. třídy a položení nového asfaltu v obci ještě vzroste.

Měření rychlosti by uvítali i tam, podle nezávislého starosty Dušana Šustra ale v úseku přijmou i další opatření.
„My se budeme snažit ten úsek osadit klasickým semaforem, kde budou mít chodci možnost zmáčknout tlačítko a vynutit si červenou. Ovšem samozřejmě, pokud tam není nějaké úsekové měření, tak jsou řidiči obecně neukáznění."

Úsekové měření by obce uvítaly i proto, že na silnici II. třídy podle starostů od ledna zhoustla nákladní doprava v souvislosti s výběrem mýta.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související