Městští strážníci mohou měřit rychlost bez informačních značek

27. leden 2012

Novela silničního zákona, která vstoupila 1. srpna 2011 v platnost, přináší celou řadu změn. Jednou z nich je, že městské a obecní policie mohou měřit rychlost bez informačních značek.

Že to bude rozhodně ku prospěchu věci potvrdil redaktorce Vlaďce Wildové šéf dopravního inspektorátu v Jičíně Petr Dejmek.

Městská policie Hradce Králové je také připravena měřit řidiče právě bez informačních cedulí. Ty se chystá využít v dopravní výuce dětí. Pokračuje mluvčí hradeckých strážníků Eva Čížková.

Řidičům už také nehrozí za malé překročení rychlosti nebo požití malého množství alkoholu bodový postih. Novela silničního zákona mimo jiné také počítá s tím, že zimní pneumatiky budou v podstatě povinné od listopadu do března.

Kvůli zjednodušení systému se počet bodovaných přestupků snížil ze 44 na 27. Neplatí už tříbodový trest za alkohol do 0,3 promile, za vyšší množství ale hrozí sedmibodový trest. Nulová tolerance k alkoholu však zůstává stejně jako zákaz řízení od šesti do 12 měsíců. Přidělení bodů nehrozí ani za překročení povolené rychlosti v obci nejvýše o pět kilometrů v hodině, mimo obec o deset kilometrů za hodinu.

Alkohol za volantem (ilustrační foto)

Zrušeny byly jednobodové tresty, přísnější postih naopak čeká na řidiče za přestupky proti životu a zdraví jako například za nepřipoutání se bezpečnostními pásy a za ohrožování dalších účastníků silničního provozu.

Norma zrušila také limit 100.000 korun pro rozlišení bodového trestání za způsobení dopravní nehody. Nově platí jen sedmibodový trest za způsobení dopravní nehody s úmrtím nebo těžkým zraněním, nikoli už za neohlášení dopravní nehody policistovi. Zákon rovněž umožňuje policii zadržet na 48 hodin vozidlo, které se účastnilo tajného závodu při běžném provozu.

autoři: ova , VaW
Spustit audio