Desítky dětí se sešly v tělocvičně ZŠ Štefcova v Hradci Králové i když se škola připojila ke stávce

28. listopad 2023 08:02

K pondělní výstražné stávce se v Hradci Králové připojila většina městských základních škol. Náhradní program pro děti školy ve většině případů neorganizovaly, a tak se rodiče, pokud sami neměli volno, museli spolehnout na zájmové organizace. Na jedné takové akci, kterou pro děti od šesti do deseti let uspořádal klub mažoretek, se byla podívat reportérka Adéla Kavříková.

Čtěte také

„Já jsem OSVČ, takže jsem si to mohla nějak zařídit. Terezka navštěvuje mažoretky běžně jako kroužek, takže dostala možnost se dnes zúčastnit taky. A já můžu jít do práce,“ říká Marie Bulatová.

Školka v Plotištích nad Labem, kterou její nejmladší dcera Tereza navštěvuje je podobně jako řada dalších zavřená. Týká se to i Základní a mateřské školy Štefcova v hradeckých Malšovicích. I přesto sem už od rána míří desítky rodičů s dětmi.

„Protože jsem právě rodič ZŠ Štefcova, tak jsem si tu informaci přečetla a během pár minut jsme o tom začali přemýšlet a poslali jsme do našich skupin, co máme v A týmu, rodičům zprávu, že to připravujeme a že druhý den ve středu pošleme informace, vysvětluje Jana Koláčková, která dnešní mimoškolní program pro děti organizuje.

Čtěte také

Situace způsobená stávkou se jí týká také. A tak se rozhodla ostatním rodičům pomoci. „Přicházely mi e-maily, že je to skvělý nápad, že jsou lidé rádi. Půlka dětí tady není ani z toho důvodu, že by rodiče neměli hlídání, ale že vlastně chtěli využít tu možnost, že se děti můžou pobavit.

Prostory pro pořádání akce podle ní ale kvůli stávce nebylo lehké sehnat. „Jediná ZŠ Štefcova mi to umožnila. Některé další prostory mi řekly, že budou dnes zavřené, takže to nejde.

Mezi jednatřiceti dívkami, které dnes do školy jít nemohly je i osmiletá Marie a její dvě kamarádky. Den volna jim udělal velkou radost. „Jako dobrý, já jsem se těšila, dokonce mám tady i kamarádku ze třídy.

Čtěte také

Co na to říkali rodiče, když se dozvěděli, že dneska nepůjdete do školy? Vzpomenete si na to? „Nic neříkali, prostě mi řekli, že půjdeme k dědovi a že jestli bych nechtěla jít na tenhle tábor. Tak jsem říkala, že jo.

Říkaly vám k tomu ve škole něco paní učitelky, proč nejdete do školy? „Protože je stávkování?

Podobných akcí jako je ta v tělocvičně Základní školy Štefcova je v Hradci Králové málo. Rodiče dětí ze stávkujících škol tak museli ve většině případů hledat jiná řešení.

Spustit audio

Související