Dechový orchestr města Hradce Králové staví na kamarádství a lásce k muzice. Vztahy na celý život

24. listopad 2022

S našimi hosty vás pozveme na tradiční předvánoční koncert Dechového orchestru města Hradce Králové, který zazní ve čtvrtek 8. prosince v hradeckém Adalbertinu. A protože orchestru, který vede kapelník Ladislav Tyrner, už je přes 100 let, tak se zatouláme i do hudební historie této úžasné kapely, která při žádných slavnostních okamžicích v Hradci Králové nesmí chybět. 

Ve studiu vítám Anetu Hlouškovou, flétnistku. A Martina Šráma, hornistu. Oba členy Dechového orchestru města Hradce Králové. Tak těšíte se? Máte natrénováno a nazkoušeno na předvánoční koncert?
Aneta Hloušková: Těšíme se a trénujeme poctivě.
Martin Šrám: Koncert bude mít podtitul Podzim s muzikálem. Vždy se to snažíme nějak dramaturgicky uchopit, aby to pro posluchače bylo zajímavé. Po covidu jsme se vrátili po dvou letech ke koncertování. Na jaře jsme konečně realizovali vystoupení, které jsme posluchačům dlužili, byl to koncert ke 100. výročí orchestru. A teď bude podzimní koncert s tématikou muzikálu, který je posluchačsky oblíbený.

Ano, některé muzikálové písně už doslova zlidověly. Tak co budete mít v programu? Můžeme něco prozradit?
Martin Šrám: Jsou to ty nejzásadnější muzikály. Posluchači uslyší v podání našich zpěváků například písně z muzikálů My Fair Lady, West Side Story, dále od Andrew Lloyd Webbera, což je král muzikálových děl, zazní Evita i Fantom opery, a z českých muzikálů tam máme Draculu.

Kromě dechovek hrajeme populární písně z muzikálů, zabrousíme všude. Za 10 let jsem už byla svědkem tří manželství v orchestru.
Aneta Hloušková, flétnistka Dechového orchestru města Hradce Králové

Jak jste se vy dostali do orchestru? Aneto, příčná flétna vás provázela odmalička?
Aneta Hloušková: V podstatě odmalička, od první třídy. Já pocházím z Nymburka, základní uměleckou školu jsem dochodila tam. Po střední škole jsem se přesunula po kolejích směrem na Pardubice a zjišťovala, kam si můžu jít zahrát. Protože mi hudba chyběla. Takže pro mě byla začátky dechového orchestru v Pardubicích při Základní umělecké škole Havlíčkova a po dokončení studia vysoké školy, jsem se přestěhovala do Hradce Králové a napsala jsem na webu www.domhk.cz poptávku a vzali mě. A od té doby hraji tam, je to už 10 let.
Martin Šrám: Já jsem spíš taková šedá eminence orchestru, předsedkyní je Aneta. Ale já mám právě na starosti tvorbu repertoáru, honění lidí na zkoušky a podobně.

Čtěte také

A jak vznikl váš vztah právě k dechové muzice? Protože u mladých lidí bych čekal možná spíš nějaký jiný hudební žánr.
Aneta Hloušková: To je takové stigma, které si dechová hudba nese, že si laik třeba vybaví hned dechovky. Samozřejmě dechovky mají zastoupení i v našem repertoáru, klasické písničky, které všichni známe z různých zábav. Tedy dechovkám se nevyhneme, hrajeme je velmi rádi a prakticky já jsem se na dechovce nejvíc naučila technicky. Ale kromě dechovek hrajeme nejrůznější populární písně, například ze zmíněných muzikálů, zabrousíme všude.

V loňském roce jste oslavili 100. výročí vzniku orchestru. Založen byl 28. července roku 1921. Tedy historie je to jistě zajímavá.
Aneta Hloušková: Ještě před oficiálním založením tělesa se shlukovali hudebníci kolem pana továrníka Červeného, který jim poskytl hudební nástroje.

Orchestr je amatérské těleso, takže je založen na přátelských vztazích a společném zájmu. Dal mi mnoho přátel a také manželku.
Martin Šrám, hornista Dechového orchestru města Hradce Králové

Ano, to byl prapradědeček Soni Červené. Šlo tenkrát o první dechovou civilní kapelu v Hradci Králové. Z dirigentů mne napadá třeba pan Kůžel, nebo velká legenda, pan Maršík.
Martin Šrám: Ano, pan Maršík. Ten v letošním roce oslaví pětadevadesátiny.
Aneta Hloušková: Stále aktivně chodí na zkoušky, většinou těsně před koncertem si vše zkontroluje. A my jsme moc rádi za jeho velmi cenné rady.

Jaký je život v takové kapele? Muzika jistě člověka ovlivní v pozitivním slova smyslu. Jak často se třeba scházíte?
Aneta Hloušková: Scházíme se jednou týdně, vždy v úterý od 19:00 hodin. Zkoušíme v Mediu. A život v kapele je hodně zajímavý. Já jsem například za těch 10 let byla už svědkem tří manželství, které v orchestru vznikly. Tady třeba konkrétně Martin má čerstvou zkušenost.
Martin Šrám: Je to tak, mám za manželku flétnistku. Náš orchestr je amatérské těleso, takže je především založen na přátelských vztazích, na společném zájmu. Z orchestru mám velkou část přátel, dá se říct, že na celý život. A také manželku na celý život.

Čtěte také

Při jakých příležitostech vás můžeme slyšet hrát?
Martin Šrám: Takové naše těžiště spočívá ve spolupráci s Hradeckou kulturní a vzdělávací společností Adalbertinum, kdy máme koncert na jaře a na podzim. Uprostřed léta potom máme jeden promenádní koncert v Jiráskových sadech, tam je to vždy moc fajn. A k tomu nabalujeme účast na různých, zejména regionálních festivalech v Čechách, na Moravu se tolik nedostaneme. A pak jsou určité městské akce, kde je vhodné, aby vystoupil dechový orchestr. Například 28. říjen, při oslavách státního svátku v Hradci Králové pravidelně hrajeme. 11. listopadu jsme hráli na vojenském hřbitově při Dni veteránů. My si toho velmi vážíme, že můžeme na těchto akcích hrát, protože s živou hudbou to má úplně jiný šmrnc.

Ovšem když je zima, jak se vám hraje? Musíte mít zmrzlé prsty, ne?
Aneta Hloušková: Všechny nástroje jsou z kovu, ano. Tak posuďte sám. Je to občas drsné.

Muzikanti Dechového orchestru města Hradce Králové Aneta Hloušková a Martin Šrám byli dnes našimi hosty. Děkuji za rozhovor, ať se orchestru hezky daří.

autoři: Jakub Schmidt , baj
Spustit audio

Související