Hradecký Smiling String Orchestra nadchl americké publikum a užil si na Floridě krásné ovace vestoje

22. březen 2022

Z velkého čtrnáctidenního turné po USA se nedávno vrátil hradecký dětský smyčcový orchestr Smiling String Orchestra, který působí při Základní umělecké škole na Střezině tady v Hradci Králové. Přišly nám o tom vyprávět asistentka orchestru Ludmila Žlábková a houslistka Lucie Prajslerová.

Tak jaké to bylo? Jste určitě plné zážitků a dojmů.
Lucie Prajslerová: Bylo to neskutečné, krásný zážitek a hlavně krásná pauze od ruchu každodenního života tady v Česku, musím říct. Protože zrovna teď je období, kdy se sešlo několik špatných věcí dohromady. Tedy když jsme odjížděli na 14 dní na Floridu, tak jsme si řekli: to bude super dovolená.

Ludmila Žlábková a Lucie Prajslerová ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Ale ona to zase nebyla taková dovolená, protože jste odehráli 9 koncertů.
Ludmila Žlábková: Měli jsme vlastně 10 koncertů, protože při návratu jsme si udělali takový neplánovaný při šestihodinovém čekání v Paříži na letišti. Asi hodinu před odletem najednou začala tahat děcka z futrálů housle a violoncello a začalo se tam hrát. Byl to neskutečný zážitek i pro okolní lidi tam.

Nejstarší hráči odešli a do Ameriky jel úplně nový kolektiv, taková generační obměna. Čtrnáctidenní turné orchestr nádherně stmelil.
Ludmila Žlábková, asistentka smyčcového orchestru hradecké ZUŠ na Střezině Smiling String Orchestra

Pro Smiling String Orchestra to ovšem nebyla první Amerika. Už jste tam před lety hráli.
Ludmila Žlábková: Ano, byli jsme tam před Vánocemi v roce 2018. Tenkrát trochu víc na severu u americko-kanadských hranic a pak jsme jeli do Saint Louis. Oba ty zájezdy byly rozdílné. Přitom to dělal stejný orchestr, stejní pořadatelé na americké straně, ale bylo to jiné v tom, že pro orchestr to bylo tenkrát takové jedno vyvrcholení jeho práce. Teď ti nejstarší hráči odešli a jel úplně nový orchestr. Taková generační obměna a ten čtrnáctidenní pobyt orchestr nádherně stmelil. Děcka hrála na začátku jinak než na konci turné. Ale to by možná mohla říct Lucka, jak to vnímala, protože ta byla na obou těch turné.

Lucie Prajslerová: Pro mě to byl rozhodně úplně nový zážitek v tom, že já jsem se kvůli té generační výměně dostala na první židli v orchestru, takže ze mě je koncertní mistr. To byla jedna z nejtěžších věcí, na co si zvyknout. Ale je pravda, že těch 14 dní tomu hodně pomohlo, jak jsme stále koncertovali. Noví hráči, co přišli, zjistili, jak to v orchestru chodí, a také se moc zlepšili v hraní i celkově v práci v orchestru.

Čtěte také

To by mě zajímalo, jestli se vždy ti starší v orchestru starají o ty mladší?
Ludmila Žlábková: Já musím říct, že Lucka byla neskutečná. Kromě toho, že vše odehrála a prostě je koncertní mistr, tak jsme byli dvě noci v Miami, kde jsme spali v prázdném domě, dá se říct. Muselo se logisticky zařídit, kdo kde bude spát, aby každý měl svoje místečko. A prostě ti starší se opravdu postarali, musím je pochválit, ukázali mladším, jak se budou jednou starat oni. Na prvním turné jsme spali jen v rodinách, ale protože se náš americký spolupracovník na Floridu přestěhoval teprve loni, tak teprve získává nové kontakty, tak zázemí nebylo jako tenkrát. Takže jsme spali v tom domě, byli jsme i v kempu, ale to bylo pro orchestr skvělé, protože na minulém turné jsme byli daleko víc od sebe. Teď byl orchestr spolu, prožíval společný čas, ale musel se víc postarat.

Zážitky z koncertů jsou krásné, Američané rádi tuhle hudbu poslouchají, byli nadšeni. Ovace vestoje, výkřiky bravo a spousta přídavků.
Lucie Prajslerová, houslistka smyčcového orchestru hradecké ZUŠ na Střezině Smiling String Orchestra

Takže takové čtrnáctidenní soustředění.
Ludmila Žlábková: Teď orchestr čeká další významná věc, a to je soutěž základních uměleckých škol v oboru smyčcových orchestrů. Tak jsme si říkali, že to bylo v Americe takové soustředění před soutěží.

Čtěte také

Když se řekne Florida, tak si představím teplo. Bylo to tak?
Lucie Prajslerová: Bylo tam hodně velké teplo. V oceánu jsme se koupali celkem třikrát. A dokonce jsme viděli i krokodýla na jedné z pláží. Ale nejvíc vtipné bylo, že jsme z Prahy odjížděli v kabátech, přistáli jsme a už se museli svlékat do triček.

Co hudební zážitky?
Ludmila Žlábková: Hudební zážitky byly skvělé, ale chtěla bych říct, že celé turné by se neuskutečnilo nebýt pana dirigenta Mikuláše Ježka, který celý Smiling String Orchestra před lety založil a vdechl mu život a ducha. Mluvili jsme o generační obměně, kterou orchestr prošel, takže zase musel hráče vypiplat od prvních not. A podařilo se sestavit krásný program, který se sestával jak z klasických děl, tak i muzikálových a filmových. Spolupracovali jsme i s tamními zpěváky, takže došlo i na písně. A bylo zajímavé, že na většině koncertů se k nám přidávali i tamní hudebníci. Takže každý koncert byl trošku jiný.

Jeden z devíti koncertů amerického turné se konal v zahradním areálu jedné ze stylových rancherských restaurací

Lucie Prajslerová: Na jednom koncertě se k nám připojil i tamější pastor, který zvládal jak flétnu, tak i zpěv. Pamatuji si, že nám bylo řečeno, že má hroznou trému, ale zazpíval, všechno zvládnul krásně. Zážitky ze všech koncertů mi přijdou krásné v tom, že Američané moc rádi tuhle hudbu poslouchají, byli fakt nadšeni. Ovace vestoje samozřejmě, výkřiky bravo a několik přídavků na závěr.

Smyčcový orchestr Smiling String Orchestra působí při ZUŠ Střezina v Hradci Králové od roku 2013. Pod vedením pedagoga Mikuláše Ježka si úspěšně buduje vlastní tvář i výraz. Jádro orchestru tvoří žáci smyčcového oddělení (housle, viola, violoncella, kontrabasy) ve věku od 10 do 18 let.

Co ještě vás zaujalo na Floridě?
Lucie Prajslerová: Další zvířátka v domech. Nacházeli jsme třeba žáby a ještěrky v koupelnách, pan učitel měl u hostitelské rodiny myslím dokonce i hada.

Co vás čeká v nejbližší době? Už jste říkali, že soutěž základních uměleckých škol.
Ludmila Žlábková: Ano, krajské kolo bude 31. března. Pak nás čeká možná zájezd na Slovensko do Banské Bystrice, to bude takové odložené turné, které mělo být už předminulý rok, ale kvůli koronaviru se odložilo. Věřím, že letos už se zrealizuje.

Našimi hosty byly Ludmila Žlábková, asistentka smyčcového orchestru hradecké Základní umělecké školy na Střezině Smiling String Orchestra a také houslistka Lucie Preislerová.

autoři: Jakub Schmidt , baj
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.