Dagmar Ruščáková: Zachraňte vojína Ryana

4. březen 2018

Zachraňte vojína Ryana - ano, právě na tento slavný film režiséra Stevena Spielberga jsem si vzpomněla, když jsem se probírala informacemi vztahujícími se ke Dni vzácných onemocnění, kterým končí únor. „Kde, proboha, vidí nějakou paralelu?“ napadne vás. Vysvětlím.

Za akčním dějem válečného filmu totiž stojí zajímavá myšlenka. Někdo si ve všeobecném vraždícím šílenství druhé světové války všimne, že na jejích bojištích už zemřeli tři ze čtyřech bratrů z jedné rodiny - a napadne ho, že by jejich matce měl zůstat aspoň jeden syn. Pokusí se tedy zařídit, aby toho posledního dostal z fronty domů. Je to v podstatě dost šílený projekt, když vezmeme, kolik životů válka stojí. Ale ta snaha pomoct prostě proto, že osud někoho tluče do hlavy s až přílišnou úporností, ta je úžasná.

Lidé, kterým se narodí dítě se vzácnou nemocí, jsou také v pozici těch, na které si osud přichystal dlouhý bič. Kromě konkrétního trápení s nemocí čelí pocitu, že jsou na všechno naprosto sami. Už správné stanovení diagnózy není jednoduché, ještě horší je pak snaha najít odpovídajícího specialistu a získat optimální péči.

Ani lékaři, specialisté, to nemají snadné - málokdo dá granty na výzkum něčeho, čím netrpí spousta lidí. A co teprve, když je péče dostupná jen v zahraničí! Kvůli pár dětem se to nevyplatí - to je pragmatický, ekonomicky orientovaný přístup. Jenže, co když je to dítě náhodou vaše?

Dětem se zrakovým postižením může tablet naopak pomáhat

Teď si nejspíš říkáte: fajn, a co já s tím? Peníze na výzkum nemám, o politice zdravotních pojišťoven nerozhoduju, jak bych vlastně mohl pomoct? Odpověď je prostá. Pokud máte někoho takového v okolí, prosím, nestraňte se ho. Je-li to váš podřízený, zkuste mu vyjít vstříc. Je-li to váš soused nebo kamarádka, neutíkejte v rozpacích pryč.

Nikdo z těchto lidí nečeká, že vyřešíte jeho problémy! Zato přátelské poklábosení, nějaká společná akce nebo jen výprava za nákupy zakončená posezením u kávy dokáží zázrak. Dodají totiž aspoň na chvíli zdání příjemné normality, která je pro lidi stíhané osudem tak vzácná. Prostě, zachraňte vojína Ryana!

Dagmar Ruščáková, novinářka a publicistka, šéfredaktorka internetového deníku o zvířatech a lidech Dedeník a externí spolupracovník Českého rozhlasu Hradec Králové.

Dagmar Ruščáková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.