Dagmar Ruščáková: Svátek lásky a práce

1. květen 2014

Když jsem byla malá, tak mi přišlo divné, proč vůbec nějaký svátek práceexistuje, když se navíc slaví tak, že se nepracuje. Muselo uplynout mnoho let a spousta všelijaké práce, abych to opravdu pochopila.

Tak například k tomu, že práce může být radost a naplnění, že může být zábavnější než lenošení, prostě teoreticky nedojdete. To musíte mít štěstí zažít. A štěstí proto, že zdaleka ne každému se povede v životě dělat právě to, co opravdu umí, co ho těší a naplňuje.
Častěji člověk pracuje, protože si prostě potřebuje vydělat prostředky na živobytí. Ale i tak ho může těšit pocit, že pracuje dobře a s trochou dobré vůle má i šéfa, který umí chválit.
Děti tohle nechápou a nástup do školy - tedy do práce, zdaleka každé nenadchne. Je celkem jasné proč - v tom věku je prací skoro každá hra, malý člověk toho musí tolik stihnout a oni mu k tomu přidají ještě školu!
Tradičně však existuje dalš ídůležitý důvod ke slavení svátku práce - v době, kdy je práce málo a lidé se bojí, aby tu svoji neztratili, bývá slušná práce víc než dobrým důvodem pro oslavu!
A slavit práci neprací má taky svoji logiku - jak bychom si vychutnali úlevu odpočinku a sladkost lenošení, kdyby neexistovala práce?
A tak vám, milí posluchači, přeju krásný slavnostní den a pilně lenošte - určitě jste si to právo už stihli napracovat.

Spustit audio