Dagmar Ruščáková: Semínka

18. březen 2018

Jak to vypadá, letos hned tak nezaseju. Dlouhotrvající mrazy u nás pod horami povolovaly jen pozvolna. Půda musela nejdřív rozmrznout, teprve pak se začala trochu prohřívat. A když jsem konečně vytáhla semínka, napadlo mě kouknout se na předpověď počasí. 

Nevěřila jsem vlastním očím - opravdu má v půlce března až takhle mrznout? A tak jsem je zase schovala. V takových mrazech těžko něco vyklíčí, a tak to semínka budou muset dohnat potom. Vždyť jaro nakonec přijít musí, ne?

Začala jsem tedy přemýšlet o jiných semínkách, které se zjara také objevují - a teď nemyslím ta, která si koupíme v zahradnictví. Třeba semínka dobrých úmyslů. Nebo semínka citů, které nosíme v srdci. Nebo zárodky velkých plánů, které v temném období novoročních předsevzetí prostě nevzešly. Nahlédla jsem zvědavě do svého nitra - je tam něco, co se chystá vyklíčit?

Rozhodně mi snadněji klíčí a kvetou úsměvy. Tak moc se těším na teplo, na zelenající se krajinu, květy a vůně jara, že se častěji usmívám a občas mám dokonce chuť i zpívat. Vždyť teď jsme v té nejnadějnější části roku - všechno krásné je teprve před námi.

Semínka

Jako obvykle ve mně klíčí nadměrné pěstitelské plány. Každý rok se snažím krotit, ale málokdy se to povede. Radostné je, že ve mně začíná růst nový příběh, který mě baví a jeho postavy tak intenzivně bojují o moji pozornost, že se všední myšlenky někdy těžko prosazují. A s chutí se jarníma očima dívám na svého muže.

Tak co, zkoumali jste, co vám s jarem klíčí v duši? Zkuste sami sobě věnovat trochu laskavé pozornosti, už proto, že klíčky jsou křehké a snadno se zlomí. Chápu, že ne každá z tužeb, kterou do nás osud zaseje, je ta správná. Ale než je protrháme, měli bychom aspoň vědět, co by z nich mohlo vyrůst, abych nevypleli ty nesprávné.

A tak vám přeju krásné těšení na jaro, přestože zase mrzne. Nebo právě proto! Radujte se z příslibů jarního slunce, ale nezapomínejte, že země má zatím pořád ještě ledový dech.

Dagmar Ruščáková, novinářka a publicistka, šéfredaktorka internetového deníku o zvířatech a lidech Dedeník a externí spolupracovník Českého rozhlasu Hradec Králové.

Dagmar Ruščáková
Spustit audio