Dagmar Ruščáková: Podzim v duši

13. květen 2018

Venku panuje nádherné jaro. Dny se prodlužují, příroda je zatím svěže zelená a plná květů oblažující každého krásou, a alergiky navíc i kýcháním. Je teplo, dny vrstvených oděvů a zachumlaných šál jsou definitivně pryč. 

Jenže já jsem zjistila, že mi letos po nepříjemné zimě zůstal v duši stín. Dívám se na sluncem prohřátou krajinu, raduju se z dlouhých dní, ale něco ve mně naříká: No jo, teď je to pěkné, ale za chvilku je tu letní slunovrat a ta hnusná zima je zase o kus blíž!" Samozřejmě se napomínám, znám a věřím ve všechny argumenty proti takovému chování. Potíž je v tom, že mi letos úplně nefungují.

Zelené listy

A tak nevím - je to tím, že zima byla opravdu nevlídná nebo je to věkem? Ať je to, čím chce, nelíbí se mi to. To není stahování kalhot daleko před brodem. Je to horší. Myšlenka na brod má totiž snahu blokovat mému mozku hezkou realitu. To opravdu nemohu dopustit!

Možná to sami znáte. Ono stačí se dívat na televizi či čerpat většinu informací o světě kolem nás z médií. Konfrontace s denní náloží katastrof všeho typu dokáže snadno narušit objektivní vnímání skutečnosti.

Tak například: jste si vědomi, že žijeme v jedné z nejsvobodnějších a vlastně i nejšťastnějších zemí světa? Máme krásnou krajinu, kterou v podstatě nesužují tragické přírodní katastrofy.

Jarní nálada (ilustrační foto)

Máme stát, který se o nás umí - pokud je to nutné - jakž takž postarat, ale zároveň se pořád ještě můžeme jeho vlivu bránit v oblastech, kde o něj nestojíme. Naše města a vesnice jsou v podstatě bezpečné a každým rokem hezčí. Dokonce ani není pravda, že by dnešní mládež byla jen lenivá a zkažená.

A tak, jako musím bojovat s myšlenkou na zimu, která mi zastírá jaro, bojuju i s pocitem marnosti nad stavem naší společnosti, který na mě padne vždy, když se zapomenu a příliš čtu zprávy. A víte, co pomáhá? Kouknout se z okna, zajít do lesa, popovídat si s lidmi. Opravdový svět je totiž pořád ještě v podstatě normálně pěkný.

Dagmar Ruščáková, novinářka a publicistka, šéfredaktorka internetového deníku o zvířatech a lidech Dedeník a externí spolupracovník Českého rozhlasu Hradec Králové.

Dagmar Ruščáková
Spustit audio