Dagmar Ruščáková: O něze

2. prosinec 2012

Z pod mých nohou se ozývá mlaskavé cvakání, mručení a občas vytryskne vlčí zpěv. Nemusím se ani dívat, abych věděla, že na moje psy přišla něžná chvilka. Kazan s vášnivou jemností okusuje Berry krk, zatímco ona mu láskyplně olizuje zavřené oči. Svým způsobem se ujišťují, že jejich svět je bezpečný a v pořádku.

Něha. Už to slovo pohladí. Každý ji potřebuje, lidé i zvířata. Když se ve správném věku nedostane dítěti, zůstanou mu stopy na duši, kterých se bude těžko zbavovat. Potřebují ji ženy - přijímat i dávat. I silní a nezávislí muži mají chvíle, kdy dají přednost něžnému pohlazení před vášnivým objetím. A nezapomínejme na staré lidi. Když už život ztěžkne a ztrácí barvy, umí něžné slovo zázraky.
Všimli jste si, že se slovo něha nevyskytuje v negativních konotacích? Třeba taková láska nemusí být jen úžasná a naplňující, ale také zraňující, nenaplněná, vypočítavá či ponižující. Ale něha je vždy prostě něhou. Může být maximálně posmutnělá, ale většinou je laskavá, občas hravá, a téměř vždy tišící, navozující pocit klidu a bezpečí. Je velmi soukromá.
Něha je důležitá. Nutně ji v životě potřebujeme. Nejen přijímat, ale i dávat. Zvyky v našem civilizačním okruhu ovšem něhu odsouvají především k matkám a malým dětem, i když se dá předpokládat ve funkčních partnerských vztazích. Dokonce to někdy vypadá, jako bychom se za ni trošku styděli.
Hm. Napadlo vás někdy, proč má tolik lidí tak rádo svoje psy a kočky? Zvířata něhu přijímají velmi přirozeně, dávají najevo svoje potěšení a nemají problém ji vracet. Nestydí se a nikdy se něžnostem nevysmějí.
Dnes je první adventní neděle. Až zapálíte svíčku a pustíte myšlenky na sváteční procházku, zkuste se zamyslet nad něhou. A darujte ji svým blízkým.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.