Dagmar Ruščáková: Nadúroda

29. červenec 2012

Tak jsem se vám tuhle ale doopravdy rozzlobila. Přečetla jsem si totiž v novinách, že je nadúroda... no, už se nepamatuju čeho, snad obilí. Nepamatuju si to, protože to nebylo podstatné. Podstatné bylo, že nad tím někdo naříkal. Že to zničí ceny. Chudáci oni.

Nemůžu si pomoct, ale tohle je podle mě rouhání! A je úplně jedno, že nejsem věřící křesťan. Jak si někdo může stěžovat, že vypěstoval víc potravin?
Zkusili jste si někdy představit, že vaše přežití skutečně závisí na tom, co si sami vypěstujete?
Já ano. A když koukám na svoje zahradnické pokusy, jakkoliv amatérské, tak jsem ze srdce vděčná, že ty potraviny pěstuje někdo jiný - někdo zkušenější, lépe zařízený a snad i s větším štěstím. Mám kliku, že žiju v naší bohaté spolešnosti a vždy si jídlo mohu koupit. Ovšem nazapomínám na to, že pro každého to neplatí.
Možná jsem staromódní, možná je to i tím, že mě maminka učila každý bochník chleba třikrát pokřižovat a poděkovat, že ho mám. I v našem nadbytku znám cenu jídla a dovedu si představit hlad. A že ho na světě není málo! A potom si přečtu v novinách, jak někdo kvílí nad nadúrodou!
"Nadúroda" napůl bezcenných letních hadříků nebo vyrobených aut je pro mě prostě jen ekonomický problém, špatné počty. Ztráta, kterou někdo musí nahradit, a s trochou štěstí to nebudu já. Stížností na dobrou a kvalitní úrodu, kvůli které klesnou výkupní ceny, prostě nedokážu vnímat stejně, ať je to jakkoliv podivínské.
Přijde mi to, jako bychom třeba lkali nad tím, že se rodí moc zdravých a nadaných dětí. Jako kdybychom si stěžovali, že se máme příliš dobře, že máme štěstí, které nepotřebujeme. Hm. Myslím, že jsme v tom našem koutě světa pořádně rozmazlení. A jestli si nedáme pozor, doplatíme na to.
A tak vám přeju, abyste vždy měli svůj chléb, a při pohledu na bohatá zlatavá pole jste mohli cítit jen radost a uspokojení.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.