Dagmar Ruščáková: Hlasy v lese

3. září 2023

Jdu mokrým lesem. Pozoruju hemžení své dětsko-psí posádky, trpělivě odpovídám na nejrůznější otázky a je mi fajn. Desetiletý Patrick a šestiletá Kačenka lesy dobře znají, však do nich se mnou a se psy chodí, co si pamatují. To jim však nebrání v dalších a dalších objevech. Vůbec, když rostou houby a Rex, naše sedmiměsíční štěně staroněmeckého ovčáka, je šťastně následuje, ať už si vymyslí jakoukoliv ptákovinu.

Jak jsou děti starší, chtějí si v lese i povídat. Témata bývají velmi různá. Zrovna dnes je to první pomoc při drobných úrazech. Probíráme všelijaké aspekty základních kroků ošetření - umýt, vydezinfikovat, přikrýt - a já si najednou připadám jako svůj vlastní děda. Zrovna tak nás bral do lesa, nenápadně učil a my jsme ty vycházky milovali.

Čtěte také

Třeba už jen proto, že děda kráčel pomalu a rozvážně, takže jsme mohli rejdit kolem, a zastavit se u každé zajímavosti, která nám padla do cesty. Nikdy nezvyšoval hlas a trpělivě vysvětloval cokoliv, na co jsme se ptali. Když jsme byli na houbách, dbal, aby naše úlovky byly aspoň trochu vyvážené. Takže pokud se někomu nedařilo, volal ho k houbám, které našel on.

I když jsme k němu vždycky běželi všichni, běda, kdyby někdo porušil právo volaného si houbu opatrně sebrat! Pod dědovým velením se podvádět nesmělo.

Ten den jsme se s dětmi na zpáteční cestě z lesa museli stavit na veterině, kde brali fence Ari krev. Držela jsem ji a děti přihlížely, jak veterinář upevňuje škrtidlo, holí potřebný kousek tlapky a chystá se na odběr.

Hlasy v lese

Automaticky jsem se zeptala Patricka: „Jestlipak víš, co teď dal pan doktor na tu packu? Bude to do krve…“ napovídám. Mladý veterinář se usmál, když chlapec vyhrkl: „Dezinfekci?“

Pochválila jsem ho, a v duchu se musela smát. Je to jasné - jsem jako můj děda!

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.