Cyklostezku mezi Rusekem a Pileticemi u Hradce Králové opakovaně zaplavuje voda. Teď se hledá řešení

23. únor 2024 08:35

Dešťová voda zaplavila část cyklostezky z Ruseka do Piletic na okraji Hradce Králové. Stezku město nechalo postavit před čtyřmi roky. Od té doby je podle místních pod vodou několikrát do roka. Pracovníci technických služeb teď na místo položili betonové panely, které mají situaci alespoň částečně zlepšit. 

Cyklostezku mezi Rusekem a Pileticemi u Hradce Králové opakovaně zaplavuje voda. Teď se hledá řešení

Podrobnosti zjišťovala reportérka Adéla Kavříková.
Jsem teď přímo na tom krizovém místě a můžu potvrdit, že po včerejšku, kdy pršelo skoro celý den, tady na obou stranách té asfaltové cesty stojí voda. Díky panelům, které sem zaměstnanci technických služeb přivezli v úterý, už se alespoň dá projít suchou nohou.

Čtěte také

Na problém tady upozorňují také dvě dopravní značky a cedule s nápisem "průchod na vlastní nebezpečí."

Panely jsou pouze dočasné řešení? Hodlá město tu situaci dál nějak řešit?
Mluvila jsem o tom s náměstkem primátorky Pavlem Vrbickým z Pirátů. Podle něj vše bude záležet na tom, kdy se kraji podaří opravit silnici, která vede souběžně s cyklostezkou. To by mělo celou situaci zásadně změnit k lepšímu.

„Uvědomujeme si, že to je rychlé a dočasné řešení. A to správné, co se s tím dá udělat, přijde z Královéhradeckého kraje zhruba za dva roky, kdy se bude rekonstruovat silnice vedoucí do Ruseka,“ říká Pavel Vrbický.

Doplním, že v rámci té plánované rekonstrukce by dělníci měli opravit nedaleký mostek, který je nepropustný a brání odtoku vody. Změnit by se měl taky sklon silnice, který způsobuje, že všechna voda při dešti odtéká právě sem.

Jak na problém reagují místní obyvatelé?
Obyvatelé Ruseka se minulý týden sešli s vedením města na veřejné schůzi a stezka byla jedním z hlavních bodů jejich jednání.

Čtěte také

Na problémy si ale stěžují také obyvatelé nedalekých Piletic, kteří stezku také pravidelně využívají.

Podle Martina Duška z piletické Komise místní samosprávy lidem vadí především to, že voda úsek zaplavuje opakovaně a na řešení se čeká prakticky od té doby, kdy cyklostezka vznikla. „Buď se tam nedá projít kvůli vodě a nebo, když to v zimě zamrzne, tak to klouže a je to ještě nebezpečnější, protože tuhle cyklostezku nevyužívají jen občané v aktivním věku, ale chodí tudy i senioři nebo malé děti. Takže je to nebezpečné.

Na závěr ještě doplním, že stavební firma, která tento úsek stezky postavila, už ukončila svou činnost. Město má proto pouze omezené možnosti, jak situaci řešit přímo s dodavatelem.

Spustit audio

Související