Čtvrté zvýšení ceny za novou arénu v Hradci Králové. Město přijde na téměř 790 milionů korun

1. březen 2023 08:04

Výstavba hradecké multifunkční arény přijde téměř na 790 milionů, 16 milionů korun na vybrané vnitřní vybavení včera odsouhlasilo hradecké zastupitelstvo. Důvodem už čtvrtého zvýšení ceny jsou požadavky města na vybavení stadionu, které nebylo součástí smlouvy s dodavatelem stavby. Pro zvýšení ceny se vedle koaličních zastupitelů vyslovila i většina zastupitelů z opozice.

Čtěte také

„Zdražení se týká nejvíce vybavení gastrem. A bez zprovoznění gastroprovozu není možné ten objekt zkolaudovat a provozovat,“ říká náměstek primátorky Hradce Králové Lukáš Řádek z TOP 09.

Zastupitelé rozhodovali také o počtu, velikosti a vybavení skyboxů, podobě ubytování nebo instalaci takzvaného náladového osvětlení. „Potřebujeme gastro, ale nepotřebujeme nezbytně asi nutně dovybavit všechny skyboxy, nepotřebujeme mít nezbytně nutné mít ke kolaudaci náladové osvětlení. Takže v tom je ten rozdíl, ony změny, které budeme dnes schvalovat a které nikoliv, protože na ně nemáme financování.

Dohromady tak odsouhlasená kombinace znamená navýšení ceny stadionu o 16 milionů korun. Se zmíněným dovybavením skyboxů, instalací náladového osvětlení nebo výstavbou oválu a amfiteátru z vizualizací počítá město dodatečně.

Čtěte také

„Bavíme se řádově o desítkách milionů korun, doplňuje Lukáš Řádek. Tyto požadavky se totiž nevejdou do zákonného limitu ceny výstavby současné zakázky.

S předloženými variantami v drtivé většině souhlasili i zastupitelé opozičního hnutí ANO, i když podle místopředsedy zastupitelského klubu Denise Doksanského nedostali materiály dostatečně s předstihem. „Měli jsme měli volné hlasování, takže mohli členové u jednotlivých bodů zvážit osobní pohled třeba kvůli tomu, že podklady byly dodány pozdě. Ale já jsem velice rád, že zvítězil názor to podpořit, protože vidíme, že je zapotřebí stadion dodělat včas a v maximální míře.

Čtěte také

Vedení města se teď snaží dojednat spolufinancování stadionu od Královéhradeckého kraje.

„Měli jsme tento týden schůzku, ale v tuto chvíli ještě nebudu hovořit o té částce, protože je to věc, která musí být nejprve projednána v rámci orgánů kraje, říká primátorka města Pavlína Springerová z HDK.

V budoucnu by se hradecký stadion měl dočkat také instalace obnovitelných zdrojů energie jako jsou solární panely nebo tepelná čerpadla.

autoři: Jakub Vik , baj
Spustit audio

Související