Co za blázny si hraje na Skoty v Čechách? Clan Orlických horalů nám přináší keltský svět

15. únor 2018

Občanské sdružení Clan Orlických horalů má velice blízký vztah ke Skotsku, jeho kultuře, sportu, pivu a whisky. Říkáte si, co je to za blázny, kteří si hrají na Skoty v Čechách, ale určité spojitosti tu jsou. Například to keltší předkové, kteří žili na našem území i na území Skotska.

Orlické hory patří do oblasti, které se dříve říkalo Sudety, což vychází z keltského pojmenování pro Pohoří kanců. V Orlických horách měl svá panství skotský šlechtic a kdo ví, zdali členové clanu nejsou jeho potomky.

Dnes jsou našimi hosty členové Clanu Orlických horalů. Což je velmi zajímavá partička lidí z Orlických hor, přímo z Rokytnice v Orlických horách. A mají rádi Skotsko. Jsou tady čtyři, ale já znám jménem pouze jejich náčelníka Ladislava Hemrlíka.
Ano, mám tu čest, že mě kamarádi oslovují náčelníkem. Což je samozřejmě pocta, takže jsem si to určitě nějakým způsobem musel zasloužit.

Tak nám představte ostatní členy clanu.
Pokladník je David Silberů, dlouholetý kamarád, statný horal, dále Bára Dostálová z Rokytnice, mimo jiné paní učitelka z mateřské školky. A pak tady máme takovou naši, jak se říká, klanovou babičku, ale je to Beruška, Pavla Trejtnarová.

Horalské hry

Vy jste všichni z Orlických hor, z Rokytnice?
Klan má víceméně takové to jádro z Orlických hor, ale máme tam i kamarády z Prahy, z Třebechovic, z Kunvaldu, z Říček. Ale spojuje nás ta Rokytnice, kde se vlastně vypuklo.

Čtěte takéClan Orlických horalů

Jak vás tohle napadlo? Vy jste i krásně oblečeni jako Skoti.
Máme skotské kilty, sporrany a takový skotské doplňky. Skotsko, to byla taková naše srdeční záležitost tady s Davidem a ještě s jedním kamarádem Dankem Janušovým, to je náš místní kovář. A rozhodli jsme se, že bychom se začali tomu Skotsku trošku věnovat. Začali jsme se o to zajímat. O jejich kulturu, hlavně o whisky, o sporty a o ženy. A ohromně nás to oslovilo, ty horalské hry. Házení kládou, tahání těžkých kamenů. A vlastně díky tomu se to celé pak nějakým způsobem rozjelo.

Horalské hry

Oba dva jste chlapi jak hory. A já bych se zastavil u těch skotských krojů. Pánové mají kilty, asi se vás lidé často ptají, co máte pod ním?
Všechno v pořádku. Tak, jak to má být.

Já myslel, že existuje třeba i nějaká zimní varianta kiltu.
Ony ty kilty jsou z pravé vlny a mají různé gramáže. Ty zimní kilty měli Skoti z hodně tlusté vlny. Takže zima pod ním není. A navíc ve Skotsku taková zima jako tady nebývala. Tam máte Golfský proud, tam je plus minus, ale pořád tepleji než u nás.

Clan Orlických horalů ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Co ještě všechno k tomu kroji patří? Koukám, máte vepředu nějaké mošničky.
Ano, to je skotský sporran. K tomu patří sgian dubh, což je černá dýka, který se nosí vpravo, zastrčená v takové ponožce. Dirky, skotské meče, to jsou víceméně takové ty potřeby, co ten horal potřeboval na té jejich vysočině k přežití.

Proč právě Skotsko v Orlických horách? Má to nějakou souvislost?
No trošku. Je to možná trošku pro někoho exotické, ale pravdou je, že my jsme pak vypátrali, že 170 let vlastnil skotský šlechtic Nové Město nad Metují. A část Orlických hor patřila pod správu v Novém Městě. Tak jsme si řekli, že nám to tak trošku notuje. A ještě koneckonců název Sudety, což je tato oblast, kde žijeme, tak pochází z keltského slova, které znamená Pohoří kanců. Nebo Les sviní. Což občas se to tam stává.

Horalské hry

Byli jste se ve Skotsku podívat?
Já jsem měl tu čest tam být několikrát a letos se tam chystáme. Celý klan. Uděláme takovou zdravotní osvětu, abychom si tam trošku zasportovali a pokochali se.

Ony ty skotské klany jsou pověstné. Protože tam ta společnost byla odpradávna založena na těch klanech.
Tam je jiná rodinná hierarchie, než v Anglii. Tam si ty klany volí i svého náčelníka, který byl takovým vůdcem. Ale ty klany tam fungovaly trošku jinak. Dejme tomu, když se malý chlapec, Skot, chtěl poohlédnout po nějaké ženě, tak to většinou fungovalo tak, že si vybíral holky z jiného klanu, aby tam nedošlo k nějaké degeneraci dětí. Což bylo velice chytré. Ten klan měl také vytvořenu určitou samosprávu. Když tam byli třeba sirotci, tak ten klan se o ně postaral. Ale pravdou zase je, že mezi těmi klany byly velké sváry. Takže k bitkám docházelo poměrně často. A tradiční historie Skotska že je hodně drsná a krvavá. Tam se to mordovalo pořád. Prostě keltové.

Horalské hry

Když se řekne Skotsko, co vás jako první napadne?
Whisky. A krásně zrzavé holky. Vysočina a déšť. Dobré jídlo a hlavně strašně fajnoví a pohodoví lidé.

Ladislave, vy jste byl ve Skotsku, tak nám řekněte.
Skotko je svým způsobem hodně svérázné. Je pravda, že si tou svou přírodou, kulturou a architekturou hodně lidí přilne k srdci. Každý si prostě na té zemi najde něco svého. Jako nám se hlavně líbí, že je tam takové trošku drsné podnebí. A ta struktura těch lidí je nám, myslím, hodně podobná. Byli jsme na jedněch horalských hrách a hodně pršelo. Ale byla tam tak ohromná atmosféra, mělo to duši. Protože tam byli lidé, kteří tam opravdu chtěli být.

Pojďme se u těch her trošku zastavit. Protože to je akce, kterou vy také pořádáte pravidelně vždy v létě.
To je taková stěžejní akce našeho klanu. Kde chceme trošku přiblížit tu skotskou kulturu a ty tradice v našich Orlických horách, v Rokytnici. Letos to bude 28. července v Rokytnici. A tam děláme tu těžkou atletiku. To znamená hod kládou, hod závažím, farmářský běh tam máme. To popadnete dva padesátikilové šutry a s tím běžíte, kam nejdál dojdete. A pak tam máme samozřejmě whisky bar. A všechny zveme. Teď je sice zima, ale léto se brzy přešoupne.

Horalské hry

Kolik je takový klanů, jako jste vy? Protože vy jste jezdili i na nějaká mezinárodní setkání.
Byli jsme v Německu. Tuším, že v Čechách jsou ještě dva takové klany. Brňáci a Pražáci. Když se potkáme, tak je to prostě paráda. A je to sranda.

Máte také nějaký svůj pozdrav? Klanový pozdrav, kterým bychom se na závěr rozloučili?
Máme. Zkusíme to dát. Budem teď malinko řvát. Hej, hej, hej, hej, horalové vás zdravěj, faleš měj se na pozoru, Skoťáci sem přišli spolu, hej, hej, hej, hej!

Tak to jsou praví Kelti, praví Skoti, kteří přijeli z Orlických hor do Českého rozhlasu Hradec Králové. A představili nám svůj Clan Orlických horalů.

Clan Orlických horalů ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové spolu s Jakubem Schmidtem
autoři: Milan Baják , jak
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.