Co je psáno, to je dáno. Všechny právní úkony spojené s nemovitostmi musí být vždy v písemné podobě

9. říjen 2024

Právní radioporadna. Dnešní téma zní: darování, kupování, převody nemovitostí, darování mezi manželi, rodiči, mezi rodiči a dětmi. Jaká jsou úskalí a na co si dát pozor? Zmíníme výhody i případné nevýhody advokátní úschovy a nemineme ani katastrální úřad. Pozvání do studia přijal advokát JUDr. Martin Zbořil.

Když se rozhodnu, že dám svůj dům dětem a oni budou souhlasit, tak je vše hotovo? Je to takto jednoduché?
Je vždy samozřejmě důležité, a to říkáme při každé poradě s našimi klienty, znát celou skutkovou záležitost. To znamená, musíme vědět, kdo komu co daruje, jaká je předmětná nemovitost, ale musíme se doptávat i na detaily, abychom nepominuli nějakou zásadní informaci, která by mohla tento krásný základní model ztížit.

Martin Zbořil ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Důležité je sepsat k tomu všemu smlouvu?
Je to tak. Bavíme se o nemovitostech a tady obecně platí, že úkony, které se jich týkají, musí být v písemné podobě. A tím, že se navíc jedná o záležitost, která musí být někde evidována, konkrétně na katastru nemovitostí, tak musíme dát i pozor na to, aby ta písemná podoba měla všechny náležitosti. To znamená, v tomto konkrétním případě, aby na takové darovací smlouvě byly ověřeny podpisy.

Identifikace domu musí být správně uvedena, kde nemovitost stojí, v jakém katastrálním území. S tím si nemusí lidé sami poradit.
JUDr. Martin Zbořil, advokát

Právě jsem se chtěla zeptat, jestli to zvládneme doma u konferenčního stolku nebo k tomu někoho potřebujeme.
První fázi u toho konferenčního stolku určitě zvládnout můžete, ale jak říkám, nezapomeňte, že podpisy na listině musí být úředně ověřeny.

Čtěte také

Jaké chyby přitom můžeme udělat?
To přesně navazuje na onu informaci o takzvaném konferenčním stolku. Právě to, že si vše připravíte sami doma, nemusí vždy znamenat, že to bude kvalitní domácí smlouva.

Mnohdy se totiž stává, lidé mají takovou představu, že si stáhnou někde na internetu vzor smlouvy, který tak nějak dopadá i na jejich situaci a pak se diví, že je třeba katastrální úřad vyzývá k tomu, aby svoji smlouvu buď upravili, nebo ji úplně přepracovali. Tedy já v tuhle chvíli doporučuji, není to zase takový finanční výdaj, konzultaci s odborníkem. V daném případě ideálně s advokáty.

A můžeme zmínit nějaké nejčastější chyby? Zaslechla jsem něco nesprávné identifikaci objektu.
To jste trefila velmi dobře. Taková sice v uvozovkách jednoduchá věc je převod bytové jednotky. Ale konkrétně identifikace právě takové bytové jednotky, zvláště pokud se bavíme o jejím vymezení podle tzv. nového občanského zákoníku, který tady už máme 10 let, zase tak nové už není.

Doporučuji navštívit specialistu, aby se vám na smlouvu podíval a zkontroloval, jestli je v pořádku. Ideální je, aby vám ji už připravil.
JUDr. Martin Zbořil, advokát

Tohle je právě oním případem, kdy si lidé nemusí úplně dobře s takovou záležitostí poradit sami. Identifikace domu musí být správně uvedena, kde nemovitost stojí, v jakém katastrálním území a podobně.

Čtěte také

Co to je darování? Právníci na to jistě mají nějakou speciální definici.
Ano, asi bychom mohli najít těch definic více, ale chci to samozřejmě učinit co nejvíce srozumitelným. Takže za darováním můžeme vidět bezúplatný převod, tedy nic víceméně složitého. Jeden subjekt, to je dárce, převádí na druhého, to je obdarovaného, konkrétní předmět. My se teď bavíme o nemovitostech, takže nemovitost. A bezúplatně, což je důležité. Čili žádné konkrétní plnění s tím neplyne.

Je to nejlevnější forma převodu?
Dalo by se říci, že ano. Ale dejte pozor na všechny skutkové okolnosti, protože takovému převodu mnohdy mohou bránit třeba zápisy u té dané nemovitosti. Existují dnes různé zástavní smlouvy od bank nebo jsou to věcná břemena atd. Někdy pak ty zdánlivě jednoduché situace, jako je převod, který má být povahou věci jako velmi jednoduchý, může být komplikovaný.

Jak zjistíme, že převodu nic nebrání? Na katastrálním úřadě?
To je ideální varianta. Už jsem zmínil, a trošku si přihřeji svoji polívčičku, že doporučuji navštívit specialistu, který by se vám na tu smlouvu podíval a zkontroloval, jestli je v pořádku. Ideální je, aby vám ji také připravil, ale chcete-li si to připravit sami doma, samozřejmě můžete.

Martin Zbořil a Pavla Kindernayová ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Celou právní radioporadnu s advokátem JUDr. Martinem Zbořilem si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.