Co dělají v mozku antidepresiva, jejich pro a proti. Moderní léčebné trendy v oblasti psychiatrie

3. listopad 2020

Antidepresiva působí na patologicky pokleslou depresivní náladu a na další příznaky depresivního syndromu - psychomotorický útlum nebo neklid, strach, fobii, anhedonii (neschopnost prožít radost), nezájem, poruchy spánku a chuti k jídlu. Používají se i mimo oblast psychiatrie. 

MUDr. Tereza Szymanská z Psychoterapeutického centra v Hradci Králové hovoří na téma antidepresiva.

MUDr. Tereza Szymanská ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Psychoterapeutka Tereza Szymanská

pracovala přes 10 let jako psychiatr na Psychiatrické klinice Fakultní nemocnice v Hradci Králové, včetně Léčebny návykových nemocí Nechanice. Absolvovala výcvik v komunitně skupinové psychoterapii u Dr. Jiřího Růžičky. Aktuálně je jako psychiatr k dispozici klientům psychoterapeutického centra.

Antidepresiva jsou psychiatrické léky, jejichž posláním je zlepšit náladu a další příznaky depresivního syndromu.

Co přesně dělají v mozku antidepresiva

V mozku jsou buňky neurony. Veškerá činnost probíhá tak, že jeden neuron dostane signál a předá ho dalšímu, ten dalšímu atd. Takto je řízen třeba pohyb rukou, mrkání, trávení a samozřejmě i naše nálada. Signál jde neuronem a na jeho konci se má předat - jenže tam je mezera. Neurony na sebe nejsou napojené.

Čtěte také

A tento neuron vypustí do oné mezery tzv. přenašeč signálu (neurotransmiter). Molekuly přenašeče vniknou do toho následujícího neuronu a tím se signál přenáší dál.

Ona mezera (odborně synaptická štěrbina) musí být udržována v pořádku. Nervových přenašečů je mnoho druhů a jejich nerovnováha působí nejrůznější problémy včetně depresí. U deprese jsou nejdůležitější dva přenašeče: serotonin a noradrenalin.

Je-li serotoninu málo, přichází deprese, čili úkolem léků je jeho množství zvýšit. Tyto léky zvyšují množství serotoninu tak, že blokují či zpomalují onen úklid v synaptické štěrbině. Jak je totiž serotoninu málo, k druhému neuronu ho dojde méně, než je potřeba pro jeho aktivaci a zbytek je příliš rychle odstraněn.

Blanka Malá a MUDr. Tereza Szymanská ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Existuje celá řada různých typů léčiv s různými mechanizmy účinku, jedno však mají společné - různými způsoby mění rovnováhu v neurotransmiterech v centrálním nervovém systému.

Celou radioporadnu s MUDr. Terezou Szymanskou si můžete poslechnout v našem audio-archivu:

autoři: Blanka Malá , baj
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.