Chystá se pálení čarodějnic. Jaká bezpečnostní opatření hasiči na filipojakubskou noc doporučují?

29. duben 2022 09:14

Hasiči v Královéhradeckém kraji evidují letos na jaře mimořádně vysoký počet požárů v přírodním prostředí. Důvodem bylo především suché a teplé počasí. Také proto hasiči vyzývají k opatrnosti během filipojakubské noci, tedy tzv. pálení čarodějnic. Podrobnosti zjišťoval reportér Václav Plecháček. 

Hasiči doporučují pálení čarodějnických ohňů dopředu nahlásit, u pálení organizovaných právnickými osobami jde dokonce o povinnost. Jaký to má důvod?

Ohlášení slouží k tomu, aby si hasiči mohli ověřit místa pálení s možným nahlášením požáru. Tím omezí počet zbytečných výjezdů. Lidé by hlášením neměli blokovat linky 112 nebo 150, ty totiž slouží přednostně pro řešení mimořádných událostí. Ideální je tak využití webu hasičského záchranného sboru, kde stačí vyplnit jednoduchý formulář a v mapě vyznačit přesné místo pálení.

Hasiči požádali veřejnost, aby pálení ohňů hlásila předem skrze webové stránky https://paleni.izscr.cz/. Hlášení pálení, včetně čarodějnických ohňů, je povinné pro právnické osoby, doporučují to ale také občanům jako fyzickým osobám. Může se tak předejít planému výjezdu jednotek požární ochrany.

Součástí internetového formuláře je také doba konání akce a kontakt na člověka, který bude během pálení na místě.

Při samotném pálení by lidé měli být opatrní. Která opatření hasiči doporučují?

Těch zásad je několik. Místo pro rozdělávání ohně musí být bezpečně izolováno od hořlavých materiálů a ohraničeno volným pruhem, minimálně jeden metr širokým. Od kraje lesa musí být oheň vzdálen minimálně 50 metrů a v případě stohu dokonce dvojnásobek.

Čtěte také

Úplně zakázané je samozřejmě rozdělávání ohně ve vysoké suché trávě, na strništi a podobně. Při pálení ohňů by měl být vždy přítomen člověk starší 18 let. Oheň není možné nechat bez dozoru a lidé by měli mít vždy na místě připraven dostatek vody nebo jiného materiálu, jako je písek nebo hlína, pro případ, kdyby se oheň vymykal kontrole.

I proto hasiči doporučují umístit ohniště v blízkosti vodního zdroje. Příjezdové cesty k místu pálení musí být průjezdné a opustit místo pálení je možné až potom, co ohniště důkladně vychladne nebo je uhašené.

Velmi opatrní by měli být lidé zejména v případě, že fouká vítr.

Povídáme si o filipojakubské noci a tzv. pálení čarodějnic. Připomeň význam téhle tradice.

Noc z 30. dubna na 1. května je podle pověstí opředena magií, soubojem se zlými silami, vítáním Slunce a mnoha dalšími symbolickými významy.

Čtěte také

Říká se, že čarodějnice mají 30. dubna rej a to hlavně k večeru, kdy se blíží noc. Schází se na kopcích a křižovatkách cest, aby obcovaly s ďáblem a radily se, jak škodit lidem.

Před ohněm však prchají. Nejjistější a nejznámější ochranou před čarodějnicemi je prý právě zapálení ohně. Ten prý totiž podle pověry očišťuje od zlé moci a ohňová vatra je také symbolem vracejícího se Slunce.

Tradiční dřevěné hranice, pagody či pyramidy pro oheň mají stavět mladí lidé, protože čistých duší se zlo podle pověr bojí nejvíce. Plameny a dým by měly být co nejpřirozenější, aby měly očekávané očistné a ochranné účinky. Proto je také třeba pálit pouze dřevo.

Spustit audio

Související