Krajští hasiči v březnu zaznamenali rekordní množství požárů. Důvodem je sucho a neukázněnost lidí

29. březen 2022 08:24

Suché počasí posledních týdnů se projevilo na množství požárů. Loni v březnu hořelo v Královéhradeckém kraji v přírodě devětkrát, letos už hasiči likvidovali přes 120 podobných událostí, tedy v porovnání se stejným obdobím loňského roku třináctkrát tolik. Nejčastěji hoří suchá tráva a klestí. 

Čtěte také

„Musíme to tady zavřít, jak to tady necháme, tak nám to uteče. Hned to hoří plamenem.“
Právě takhle vypadá jeden z pokynů hasičů při jednom z největších požárů v přírodě v poslední době na území Královehradeckého kraje. Hořelo na ploše o rozloze 300 x 500 metrů v místní části Lipí, tedy okrajové části Náchoda. Požár likvidovalo deset jednotek hasičů.

Vzhledem k těžko přístupnému terénu pomáhal ze vzduchu hasit i vrtulník. Na místo se navíc hasiči později museli znovu vrátit, rozhořela se totiž další ohniska.

Podobné případy se přitom v posledních týdnech objevují pravidelně. Jen během posledního víkendu vyjížděly jednotky požární ochrany v Královéhradeckém kraji ke zhruba dvěma desítkám požárů v přírodě. Například kvůli tomu u Borovničky na Trutnovsku vyhlásili hasiči druhý stupeň poplachu.

„Hořela tráva a náletové dřeviny na louce, požár se vlivem větru rychle šířil z jedné strany k lesu, z druhé pak k železničním kolejím. Hořelo na ploše asi 400 x 300 metrů. Kolegům se podařilo šíření ohně včas zachytit, místo pak dalších pět hodin monitorovali dobrovolní hasiči, popisuje mluvčí krajských hasičů Martina Götzová.

Čtěte také

Množství požárů v přírodě je v březnu mimořádné, důvodem je hlavně suché počasí. „To suché prostředí v kombinaci s větrem zaručuje velmi rychlé šíření požáru.

V drtivé většině případů přitom požár vzniká úplně zbytečně, třeba když lidé na svých zahrádkách pálí třeba staré listí nebo větve. „Dobře radíme, aby se lidé nepouštěli do pálení biologického odpadu. A obecně by se vůbec měli vyvarovat používání otevřeného ohně v přírodě.

Dodává Martina Götzová. Lidé také podle ní často zapomínají na to, že je zakázané plošné vypalování trávy a porostu. I kvůli tomu tak teď mají hasiči víc práce než obvykle.

Pálení klestí mohou lidé hlásit hasičům dopředu přes webovou aplikaci na stránkách HZS https://paleni.izscr.cz/

Při pálení klestí, listí a dalšího biologického odpadu nesmí být požářiště ponecháno nikdy bez dozoru, musí být ohraničené a zodpovědná osoba by měla mít vždy připravené základní hasební prostředky.

Spustit audio

Související