Požárů ve volné přírodě přibývá především po lidských chybách. Hasiči vyzývají k zodpovědnosti

8. duben 2019 11:08

Hasiči v Královéhradeckém kraji začátkem dubna častěji vyjíždí k požárům ve volné přírodě. Od 1. do 5. dubna to bylo téměř 30 takových případů. Za stejné období loňského roku bylo číslo o polovinu nižší. Letos začátkem dubna především po lidských chybách hořely lesy, louky, pole i zahrady. 

Hasiči proto opakují základní pravidla a připomínají, že za jejich porušení hrozí nemalé sankce. Zakázáno je především plošné vypalování trávy.

Pálení klestí můžete jednoduše ohlásit přes internet. Hasičům tím ušetříte spoustu práce

Při plánovaném pálení biologického odpadu apelují hasiči na občany

Zhruba jednou týdně vyjíždí hasiči v Královéhradeckém kraji zbytečně k požáru lesa nebo louky. Na místě totiž zjistí, že se jedná o neohlášené pálení. Lidé ho přitom můžou oznámit snadno přes web. Díky jednoduchému formuláři mají hasiči dokonalý přehled o tom, na jakých místech a kdy lidé pálí.

Tento zákaz platí už několik let. Podle vyšetřovatele příčin požárů Pavla Jánského jsou ale někteří lidé nepoučitelní.
„Každý rok nějaký takový požár v kraji evidujeme. A v tom případě potom postupujeme podle zákona. To znamená, že pokud člověk takové vypalování plošného porostu provádí, tak se dopouští přestupku podle zákona o požární ochraně. A hrozí mu k tomu odpovídající sankce."

A to až 10 tisíc korun na místě nebo 25 tisíc ve správním řízení. K požáru ale může dojít i tak, že pálíme takříkajíc v souladu s předpisy. Ale změní se počasí a neštěstí je na světě, říká Pavel Jánský.
„To se stává velice často. Zejména pokud se změní meteorologické podmínky, začne foukat vítr. Potom je rozvoj požáru v suché trávě velice rychlý. A jeho intenzita je překvapivá."

Při plánovaném pálení biologického odpadu apelují hasiči na občany

Stát se může ledacos, existuje ale možnost, jak hasičům aspoň v některých případech ulehčit práci. Zabránit se totiž dá některým zbytečným výjezdům jednotek, vysvětluje mluvčí krajských hasičů Martina Götzová.
„Pálení většího rozsahu by mělo být hlášeno na krajské operační středisko hasičů přes webové stránky, kde je na to speciální aplikace paleni.izscr.cz. Tam všichni zadají své jméno, kontaktní číslo, přesnou adresu pálení, kterou zanesou do mapy. A my si potom můžeme ověřit v případě, že nám někdo volá a hlásí nám požár, jestli je naše pomoc skutečně zapotřebí a zabraňuje se tak zbytečnému výjezdu jednotek požární ochrany."

Čtěte takéWebová aplikace pro nahlášení pálení klestí

Právnické osoby povinnost hlásit podobné pálení mají vždy, fyzické sice ne, ale hasiči i od nich informace vítají.
„Když potom jede někdo například po silnici a v dálce vidí stoupat černý dým, tak nám hlásí, že možná někde hoří. A my si potom můžeme lehce ověřit, jestli v tom místě náhodou neprobíhá nějaké pálení i třeba soukromou osobou. Můžeme tam zavolat, jestli náhodou nepotřebují naši pomoc. Jestli mají vše pod kontrolou a nedošlo k rozšíření pořáru."

Požárů v přírodním prostředí přibývá

Požárů v přírodním prostředí přibývá, hasiči jich řešili sedm během jednoho odpoledne

Požárů v přírodním prostředí přibývá

Rušné odpoledne měli hasiči kvůli silnému větru, který začal rozdmýchávat ohniště po pálení v přírodním prostředí a požáry byly na světě. Od pondělních 13:00 do 17:30 zasahovaly jednotky požární ochrany u sedmi požárů travního nebo lesního porostu na území Královéhradeckého kraje. 

Aby pomoc hasičů nebyla potřeba, platí stejně jako v předchozích letech základní pravidla. Připomíná je Pavel Jánský.
„Doporučili bychom každopádně aby toho páleného materiálu nebylo příliš. Protože potom lidi překvapí, jaký tepelný výkon onen oheň dává. Nedoukážou se k němu přiblížit a ani reagovat na případné šíření požáru, ať už do přírodního porostu, nebo na nějaké okolní objekty. Je dobré mít připraveny nějaké prostředky na hašení. Buď nataženou zahradní hadici, nebo kbelíky s vodou."

Základem je ale nepodceňovat sílu ohně a nepřeceňovat své vlastní síly.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související