Neřádil žhář, ale lokomotiva. Jeden vlak způsobil na Jičínsku hned pět požárů suché trávy

5. duben 2018 11:20

Celkem pět požárů suchého travního porostu v rozmezí dvou hodin? Na Jičínsku neřádil žhář, ale lokomotiva. První oznámení o zahoření v blízkosti trati přijalo krajské operační a informační středisko ve středu ve 13:18 hodin. U Libošovic likvidovali hasiči požár v délce asi 50 metrů.

Další oznámení přišlo ve 14:43 hodin z Kyjí u Jičína. Pár minut na to vyjížděly jednotky opět, tentokrát hořela tráva mezi zastávkami Libuň a Kněžnice. Poslední požár na území Královéhradeckého kraje, který lokomotiva způsobila, byl nahlášen z Mladějova v 14:51 hodin. Zde hasily jednotky ohniska asi v délce 100 metrů podél kolejí.

Ohnivá jízda vlaku však neskončila a vlak pokračoval dál do kraje Libereckého ve směru na Lomnici nad Popelkou, kde došlo k dalšímu zahoření.

Při plánovaném pálení biologického odpadu apelují hasiči na občany

Požáry naštěstí nepáchaly žádnou škodu, ve všech případech se jednalo o suchý travní porost a spíše o menší ohniska. Jednotkám se vždy podařilo oheň rychle zlikvidovat.

Postupně byli hašením podél železniční trati zaměstnáni nejen profesionální hasiči z Jičína, ale také dobrovolné jednotky ze Sobotky, Libošovic, Markvartic, Valdic, Železnice, Jičína a Mladějova.

Mapa požárů na Jičínsku
autoři: Milan Baják , GOT
Spustit audio

Související