Budete pálit klestí? Hasičům to můžete nahlásit také přes internet!

24. červen 2015

Krajské operační středisko hasičů přijímá v těchto dnech desítky hlášení o pálení klestí a podobného materiálu. Vzniká tak rozsáhlá evidence míst, kde bude v určitý den hořet. Ohlašovací povinnost mají ze zákona jen právnické osoby, v poslední době ale stále častěji upozorňují hasiče i obyčejní lidé.

"Operační středisko hasiči Hradec Králové. Kde budete pálit? To je kde doma na zahradě?"

Operační středisko hasičského záchranného sboru v Hradci Králové právě přijímá jedno z hlášení o pálení klestí. Na víkend ho ohlašuje jeden penzista z Nového Bydžova.

Klíčové informace operační důstojník zadává do systému, jeho kolegové je pak mohou porovnat s možným nahlášením požáru a zabránit tak zbytečnému výjezdu.

Lidé by ale plánované pálení neměli ohlašovat na tísňových linkách!

Říká to metodik-koordinátor krajského operačního střediska v Hradci Králové Radek Mencl: „To je ale opravdu špatně, tísňovou linku tím blokují a mohlo by se stát, že bude nedostupná pro někoho, kdo bude v tísni a bude akutně potřebovat naši pomoc."

K ohlašování pálení slouží civilní číslo 950530100

Ještě lepší je ale podle hasičů to, když lidé vyplní na stránkách Hasičského záchranného sboru krátký formulář.

Čtěte také

Není to nic složitého, což potvrzují slova operačního důstojníka Stanislava Mizery: „Musí vybrat samozřejmě druh páleného materiálu, zadat od kdy do kdy bude pálit, datum i hodinu. Potom uvede jméno, telefonní kontakt a místo toho pálení, tedy město, ulici. Pokud použije webovou aplikaci, tak může přímo kliknout na mapě na místo, kde to dané pálení bude probíhat."

A hasičské vozy přijížděly

Díky informacím v systému pak nevyjíždí hasičská auta zbytečně

Hasiči totiž hlášení o požáru porovnají s místem předem nahlášeného pálení a aktuální situaci mohou i ověřit: „Pokud ty všechny iniciály jsou shodné, tak voláme přímo té zodpovědné osobě, která by měla být na místě toho pálení. Zjišťujeme jestli pálí, nepálí a jak to vypadá."

Ani předem nahlášené pálení klestí nebo například oznámení pálení čarodějnic ale neznamená, že hasiči automaticky takovou událost povolují. Při delším období sucha, kdy hrozí zvýšené nebezpečí vzniku požárů, totiž může hejtman kraje podobné akce zakázat.

autor: PLE
Spustit audio