Ohně při pálení čarodějnic hlídali nejen hasiči, ale i policisté

1. květen 2013

Kvůli pálení čarodějnic v noci na dnešek byli po celém Česku v pohotovosti hlavně hasiči, filipojakubská noc je pro ně jednou z nejrizikovějších v celém roce. Napilno ale měli i policisté, kteří se starali hlavně o bezpečnost.

Kromě toho na některých místech hlídali i jiné věci, tak jako strážníci v Hradci Králové. Pro strážníka Lukáše Prokeše a jeho kolegy bylo pálení čarodějnic ve znamení dvanáctihodinové služby.

Na tradičním místě oslav v Hradci Králové u rybníku Biřička kontrolovala hlídka hlavně to, aby lidé nezapalovali ohně v blízkosti městských lesů.

„Dohlížíme na veřejný pořádek v tom smyslu, aby pálení ohňů bylo na jednom místě a aby nevznikaly požáry,“ říká Prokeš.

Mnozí paliči čarodějnic tak museli po strážníkově vyzvání táborák rozdělat jinde, než původně plánovali. Strážníci ale měli na starost i kontrolu podnapilých mladistvých.

„Když na první pohled vidíme, že ta osoba může být mladší 18 let, požívá alkohol, provede se dechová zkouška. Pokud bude opilý, půjde k lékařskému ošetření. Když nebude hodně, předá se rodičům a pokračuje to dál podle postupu,“ vysvětluje Prokeš, který za noc nachodil několik kilometrů.

Strážníci na slavící teenagery působili hlavně preventivně. Celkem jich v hradeckých ulicích bylo třikrát víc než obvykle. Možná i proto žádné velké problémy řešit nemuseli.

autoři: ova , ber
Spustit audio