Chci, aby zámek v Kostelci nad Orlicí nebyl jen historickou památkou, ale živým kulturním místem

26. březen 2019

Dnes se s Českým rozhlasem Hradec Králové podíváte do Kostelce nad Orlicí na zámek, protože i tam už je jaro v plném květu. A navíc už teď o víkendu kostelecký zámek vstoupí do letošní turistické sezóny. Osobně vás přijel pozvat zámecký pán a potomek jednoho z našich nejstarších šlechtických rodů František Kinský. 

Tak už v sobotu zahajujete turistickou sezónu?
V sobotu zahajujeme. Otevíráme normální provoz zámku, to znamená v tomto čase bude zámek přístupný o víkendech, protože plný provoz začne až od dalšího měsíce. A letos začínáme malým překvapením. A to si opravdu necháme jako překvapení.

František Kinský ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Těšíte se jako zámecký pán na návštěvníky? Není tam přece jen v zimě krásný klid, na zámku?
V zimě je tam krásný klid, ale mohu říct, že nedočkavě vyhlížím jaro, protože život k zámku patří. Musím říct, že mám návštěvníky rád. Nemám moc rád ty, kteří šlapou v bledulích, ale mám rád návštěvníky, kteří jsou ukáznění a přijdou se podívat. Vždy tam máme něco k pokoukání, ta nabídka je ohromná. Teď na jaro máme připraveny nádherné koncerty, jeden už je beznadějně vyprodaný. Pak je před námi ještě koncert Jiřího Stivína a kytaristy Vladimíra Brabce. A v létě Dasha.

V sobotu a v neděli si vyberu jednu ze skupin návštěvníků, která se přijde podívat na otevření, a provedu ji zámkem.
František Kinský, zámecký pán v Kostelci nad Orlicí

Vy máte hodně rád muziku. A rád také hostíte muzikanty v zámecké zahradě.
Určitě, já to mám rád. Rozhodl jsem se, že kostelecký zámek nebude jen památka, ale bude to živé kulturní místo. Tak proto děláme, co můžeme. Kromě koncertů samozřejmě výstavy, začínáme krásnou výstavou, která se jmenuje Výtvarné jaro. To je už tradiční výstava, které říkáme bienále, protože ji děláme každé dva roky. Jsou to výtvarníci východočeského kraje, kteří u mě vystavují. Potom v létě jeden významný a milý člověk, karikaturista Pavel Matuška, má u mě jubilejní výstavu, je mu 75 let. Takže tam bude hezky.

Měli bychom se umět opírat o svoji historii, pokud za to stojí

Petr Voldán a František Kinský v radioklubu Českého rozhlasu Hradec Králové

Do dalšího pokračování talk show Na cestách s Petrem Voldánem v pondělí 4. června po 18. hodině jsem si pozval Františka Kinského. A povídali jsme si nejen o putování po světě, ale i o životních cestách a peripetiích.

To je tedy asi blízké vaší původní profesi, pracoval jste v reklamních agenturách, ne?
Ano, já jsem pracoval jako kreativní ředitel ve dvou velkých nadnárodních agenturách.

Zajímá mne také historie kosteleckého zámku. Jeden váš předek si jej nechal postavit, je to tak?
Ano. Zámecké panství se dostalo do držení rodiny Kinských roku 1794, kdy ho koupil kníže Josef Kinský a přiřadil jej k Choceňskému panství. A poté jeho vnuk, který toto kostelecké panství zdědil, si tam, přesně v letech 1829 až 1834, postavil zámek. Starý zámek, který v Kostelci stál, už neodpovídal životním standardům, které prostě tehdy byly. Můj praprapradědeček si přál mít moderní dům, tak si postavil moderní barák podle tehdejších představ. Z nynějšího pohledu krásný pozdně klasicistní zámek.

Život v biedermeieru na zámku v Kostelci nad Orlicí

Je to nádherná stavba. A proto se mu vlastně říká nový zámek, protože tam byl ještě jeden starší.
Uvnitř Kostelce stojí druhý, kterému se právě říká starý zámek, ale ten je v současné době pronajat.

Cením si lidí, kteří se vrhnou do opravy krásných věcí jen proto, že chtějí, aby zůstaly zachovány

Hrabě František Kinský, potomek kostelecké větve šlechtického rodu Kinských z Vchynic a Tetova, ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Nový zámek v Kostelci nad Orlicí je mimořádně krásný dům, který má i letos o prázdninách co nabídnout. Pochází z první poloviny 19. století a je chráněn jako kulturní památka České republiky. Najdete jej v přírodní rezervaci Kostelecký zámecký park. Stavba patří k významným empírovým stavbám u nás. Zámek nabízí prohlídkový okruh s názvem Život v biedermeieru, muzejní expozici města a výstavy v Galerii Kinský.

Existuje vůbec někdo, kdo se jmenuje Kinský a nemá modrou krev?
Víte, že ano, existuje mnoho Kinských, kteří nemají modrou krev. Abych pravdu řekl, nikdy jsem se ale s žádnými nesetkal. Jeden z nejznámějších Kinských, o kterém bezpečně vím, že nebyl můj příbuzný a dokonce se jmenoval úplně stejně jako můj bratr Antonín Kinský, byl slavným fotbalovým brankářem a dokonce československým reprezentantem. Existoval také herec, který se jmenuje Rudolf Kinský, rekvizitář v televizi a krátkém filmu.

Nastassja Kinski mě napadá.
To není moje příbuzná. To by se mi docela líbilo, kdyby byla, ale vím bezpečně, že není moje příbuzná, a dokonce se jinak píše. Ona se píše dvakrát s měkkým i, tedy Kinski, zatímco my se píšeme Kinský.

Teď to překvapení, které jsme slíbili posluchačům. Čeká na návštěvníky v rámci soboty a neděle u vás na zámku.
Tak já prozradím, co to překvapení je. Jak sobotu, tak v neděli si sám vyberu jednu ze skupin návštěvníků, která se přijde podívat na otevření a provedl bych ji zámkem, nikoliv průvodci. Bude to procházka zámkem se mnou. Jedna prohlídka v sobotu a jedna prohlídka v neděli. Která to bude, nevím zatím ani já.

Život v biedermeieru na zámku v Kostelci nad Orlicí

Takže velká sázka do loterie. Tak to máte u vás na zámku rádi?
Rádi překvapujeme.

Když se vám tedy někdo dostane takzvaně do ruky, což bude velké štěstí, co všechno návštěvníkům povyprávíte, kam je vezmete?
Já samozřejmě provádím zámkem trochu jinak než průvodci. Já provádím svými vlastními vzpomínkami a vzpomínkami, které jsem načerpal od svého otce a od svého děda a od svých tet. Není to taková ta prohlídka - tady vidíte, tam vidíte. Jde o prohlídku, takhle se tu žilo a takové byly zvyklosti a takto jsme žili. A proč bylo tohle tak a tak.

Zahájení sezóny na zámku v Kostelci nad Orlicí

Bude opravdu mít velké štěstí ti, kteří přijdou a budou mít tedy tu čest v sobotu nebo neděli, že je provedete zámkem. Protože jinak se takové prohlídky s vámi konají pravidelně každý rok, ovšem jsou vždy beznadějně vyprodané nejméně rok dopředu.
Ano, já dělám tyto prohlídky pevně třikrát do roka. V květnu na zahájení plné sezóny, pak ve dnech dvojsvátčí, jak já tomu říkám, tedy začátek července a potom v září. Ty obyčejně bývají vyprodané a v současné době opravdu jsou všechny tři.

Čtěte takéNový zámek Kostelec nad Orlicí

Tak vám v sobotu a v neděli držíme vám palce, milí posluchači, aby to vyšlo, abyste se dostali v uvozovkách do rukou Františka Kinského.
Já vás všechny zvu a těším se samozřejmě i na ty, které neuvidím. Ale s jednou skupinou se určitě uvidím.

František Kinský ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové spolu s Jakubem Schmidtem

Moc děkuji, že jste přijel sem k nám do Českého rozhlasu Hradec Králové.
Já vám děkuji jako vždy. Bylo tu krásně.

autoři: Jakub Schmidt , baj
Spustit audio

Související