Nekonečný bílý koberec zdobí zámecký park v Kostelci nad Orlicí. Vykvetly lány bledulí

14. březen 2019 09:11

Příroda položila v zámeckém parku v Kostelci nad Orlicí bílý koberec v podobě vykvetlých lánů bledulí. Podle Ivony Jasníkové ze správy zámku jde o unikát, který každé jaro láká stovky návštěvníků. 

Procházíme zámeckým parkem a máme celkem jasný cíl. 

"Samozřejmě v tuto dobu je v parku jasná volba kam se jít podívat. A to jsou místa, kde rostou bledule. Není to jen několik míst, bledule pokrývají dohromady plochu o velikosti téměř jednoho hektaru," vysvětluje Ivona Jasníková.

Zámky na Orlici - česká Loira. Vítězem soutěže EDEN 2017 jsou Orlické hory a Podorlicko

Nový zámek v Kostelci nad Orlicí patří rodu Kinských

Ve finále letošního ročníku soutěže EDEN tentokrát zazářily Orlické hory a Podorlicko, které získaly vítězný titul Excelentní evropské destinace s jedinečným kulturním produktem. Do soutěžního projektu Evropské komise se zapojily s produktem Zámky na Orlici - česká Loira. Ocenění vyzdvihlo destinaci na evropskou úroveň.

Zastavili jsme se nad srázem a díváme se dolů do údolí potoka.
"Tam je vidět onen sněženkový a bledulový sníh. Ta plocha je opravdu obrovská. Celkem je zde asi pět takových míst v našem parku."

Bledulím se v Kostelci nad Orlicí daří. A přibývá jich?
"Ony jsou to cibuloviny, takže se množí trošičku jinak, než například talovín. Ale výsadba bledulí tady začala někdy mezi světovými válkami v minulém století. Bledule jsou u nás díky babičce současného majitele zámku paní Paulíně, která kromě toho, že byla vášnivou chovatelkou psů, tak byla i vášnivou zahradnicí. A spoustu záležitostí v parku, které my můžeme nyní obdivovat, tak zařídila právě ona."

Příroda položila v zámeckém parku v Kostelci nad Orlicí bílý koberec v podobě vykvetlých lánů bledulí

Bledule jsou jedny z prvních květin jara. A budou postupně vykvétat další.
"Začnou vykukovat další rostlinky, například narcisky. A jaro se také bude pouštět do stromů, které se zazelenají. Ale to mluvíme třeba až o polovině května."

Cyklojízdou po šlechtických sídlech v podhůří Orlických hor pomůžete onkologicky nemocným dětem

Nový zámek Kostelec nad Orlicí

Divoká Orlice obdobně jako francouzská řeka Loira spojuje v podhúří Orlických hor hned několik panských sídel, které jsou opět v rukách soukromých majitelů, a co víc i původních šlechtických rodů. Projeďte se tímto malebným krajem, poznejte část jeho kulturního bohatství a podpořte dobrou věc. 

V parku jsou vidět také návštěvníci. Jaký je vůbec zájem o tuto unikátní přírodní podívanou?
"Zájem je veliký. Nemusíme se ani koukat do kalendáře. Stačí se orientovat podle toho, jak nám volají zájemci a ptají se, jestli už kvetou. Tak už víme, že nastal březen a zájem o bledule bude opět veliký. Když je pěkné počasí, tak to jsou opravdu zástupy. Jezdí sem i autobusy z daleka."

Jsou ukáznění milovníci přírody? Netrhají si květiny domů do vázy?
"Občas se to stane. Nedávno mi posílali někteří návštěvníci fotografii slečny, která se snažila udělat si radost do vázičky. Ale vesměs můžeme říct, že se návštěvníci snaží onu krásu, kterou tady vidí, zachovat pro ostatní," uzavírá rozhovor Ivona Jasníková.

Pokud bude stejné počasí jako v těchto dnech, tak bledule v zámeckém parku v Kostelci nad Orlicí vydrží přibližně dva týdny.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související