Chátrající pevnosti Josefov se snad začíná blýskat na lepší časy. Na nutné opravy potřebuje miliardy

31. leden 2023 08:39

Pevnost v Josefově u Jaroměře na Náchodsku by se v nejbližších letech mohla dočkat výrazných státních injekcí. Na opravy, které odhaduje město Jaroměř na čtyři a půl miliardy korun, tamní radnice nemá peníze. Finance, které by pomohly historickou památku zachránit, přitom slibovalo už několik předchozích ministrů.

Čtěte také

Informace o tom, že se situace nejspíš mění, zazněly na zasedání krajského zastupitelstva.

„Asi nejvíce kvitujeme to, že se k tomu čelem začíná stavět stát. A začíná fungovat meziresortní komise na úřadu vlády,“ popisuje náměstkyně hejtmana Martina Berdychová z hnutí Východočeši.

Komise, kde jsou zástupci ministerstva pro místní rozvoj a ministerstev kultury a financí, totiž už začala fungovat a má za sebou první schůzku s představiteli obou pevnostních měst, tedy Josefova a Terezína.

Čtěte také

Starosta Jaroměře Jan Borůvka z hnutí ANO vznik komise vítá, věří, že se město a pevnost pomoci dočká, ale v oblacích se nevznáší. „Otázka spíše bude na konci, kdy a jakým způsobem potom vznikne nějaké finanční plnění na základě našich požadavků.

Mezirezortní komise nejen že začala fungovat, ale přišla i s požadavky na termíny, říká Martina Berdychová. „Komise začala pracovat. Takže chce po nás i poměrně rychle nějakou zpětnou vazbu a výstupy. Tedy do 14 dnů bychom měli mít nějaké upřesnění a potom na konci února bychom se měli v tomto formátu, města, kraje a oněch tří resortů, opět potkat.

Jaroměř je na tom v tomhle ohledu lépe než Terezín, který je přeci jen menší město a v rozpočtu zatím tolik peněz na projektovou přípravu nenašel.

Čtěte také

Radnice v Jaroměři už základy potřebné dokumentace má, říká starosta Jan Borůvka. „Máme nějakou projektovou přípravu už na městské opevnění. Takže bychom byli poměrně promptně ty peníze využít a začít soutěžit zhotovitele.

Podle Jana Borůvky jsou v Jaroměři prakticky připraveni začít pracovat, v případě že dostanou peníze, mohly by některé opravy začít už v příštím roce. Podobně je na tom i Královéhradecký kraj, který by rád v Josefově zřídil například depozitář.

Mluvit o termínech oprav je zatím předčasné, říká Martina Berdychová. „Nejdříve musíme naprojektovat. Zatím máme jen předprojektovou přípravu a musíme mít projekt nejdřív v ruce. A vlastně i tohle od nás chce ministerstvo financí a ministerstvo pro místní rozvoj slyšet. Jak to vidíme finančně a v etapách. Kolik prostředků a v jakém roce bychom asi potřebovali.

Čtěte také

„Ale já nepředpokládám, že to budou jen finanční prostředky státního rozpočtu, města a kraje. Ale že tam budeme hledat i evropské zdroje, dodává Martina Berdychová.

Že je to ale takřka na dosah si myslí i bývalý starosta Jaroměře Josef Horáček z Volby pro město. „To byla jen otázka kdy. Vláda se jasně vyjádřila už ústy několika ministrů, že bude tento projekt podporovat. Ještě si vyžádali nějaké informace a já jsem rád, že mí nástupci spolupracují. Jsem optimista a myslím si, že Josefovu se začíná blýskat na lepší časy.

Další schůzka mezirezortní komise se zástupci měst a krajů je na programu v únoru.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související